вівторок, 12 червня 2007 17:36

Ісупов виготовляє політиків із воску

Автор: фото: Сергій БУРКОВСЬКИЙ
  На своїх об’ємних картинах художник Ілля Ісупов показує нутрощі людей
На своїх об’ємних картинах художник Ілля Ісупов показує нутрощі людей

У київській галереї "Цех" біля Контрактової площі відбулася виставка 36-річного художника Іллі Ісупова "Омут". Митець зобразив політиків "у розрізі", наче на анатомічному столі.

Лідерка БЮТу Юлія Тимошенко на об"ємній картині Ісупова лежить на килимку поруч із Віктором Ющенком. У голові президента видно мозок, у тілі — хребет. Ющенко тримає під ліктем червоний баскетбольний м"яч. Поруч на стіні портрет Віктора Януковича, на якому ретельно виліплені нутрощі. Восковий прем"єр-міністр лежить на підстилці в зелених картатих трусах. Фігурки політиків виліплені з воску, а тоді розфарбовані.

Ісупов — син київської скульпторки Неллі Ісупової. Ілля говорить російською, дуже швидко.

— Усі шукають якийсь підтекст у кольорі трусів, нутрощах. Але жодного підтексту тут немає, — пояснює роздратовано.

Додає, що поспішає до майстерні.

Чому мозок і хребет — лише в Ющенка? — питаю в художника.

— То не Ющенко, а я сам, — несподівано каже Ісупов. — Усі думають, що Тимошенко обнімається з Ющенком, а насправді вона обнімається зі мною. Я робив автопортрет, тому залишив мозок і хребет. Можете перевірити: в Ющенка на руці є татуювання, як у мене.

Картини Ісупова коштують від $2 тис. Найдорожчу, "Москвич", продали за $5 тис. колекціонерові з Лондона. На ній зображений автомобіль "москвич", у якого ззаду замість вихлопної труби висить вагітна жінка з вивернутими назовні органами.

В Ющенка на руці є татуювання, як у мене

— А оцю картину я робив останньою, — показує Ілля роботу "Бессарабка", на якій зобразив продавців м"яса без шкіри. — Через неї мусив трохи затягнути відкриття виставки, бо робив її довго. Експозицію почав створювати ще у квітні. В Україні тоді саме починалася політична криза.

Важко робити такі картини?

— Ні, просто. Роблю форму з глини. Потім готую гіпсову форму, а вже в неї заливаю віск. Залишається лише розфарбувати олійною фарбою.

Ілля каже, що найпершою створив роботу "Боксери".

— Бачите, вона паперова. Я вирішив вигадати щось об"ємніше. Я прагнув магічності, щоб було незрозуміло, з чого створені ці картини. Віск для цього пасував якнайкраще.

Зараз ви читаєте новину «Ісупов виготовляє політиків із воску». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі