вівторок, 03 липня 2007 18:21

Ірен Роздобудько видає повість "Оленіум"

Сатирична повість "Оленіум" 44-річної української письменниці Ірен Роздобудько виходить наступного тижня у видавництві "Фоліо". У ній розповідається про вигадану столицю, де навіть у міських квартирах вирощують північних оленів.

— Суспільство різко розподілилося на "верхи" та "низи", — фантазує письменниця. — Назріла революційна ситуація. "Верхи" висунули програму кастрації всього поголів"я оленів. Бо вищий та середній клас мав у своїх стайнях по дві й більше упряжок. І старанно приховував цей факт від податкової інспекції. "Низи" з великими перешкодами вигодовували не більше двох вихованців і не згоджувалися на їхню стерилізацію.

Авторка пише про громадські жіночі організації — "Жінки-матері за свободу розмноження", "Оленева мати" та "Природне запліднення". Письменники вигаданої країни теж виступають проти кастрації оленів. Вони йдуть під Верховну Раду і спалюють свої рукописи. Серед них авторка Роксана Завушко. А в парламенті тусуються брати Торчинські. На телебаченні — Юзя Марканов та Грета Безпулик. А в "посланці Божому" мері відразу можна впізнати київського мера Леоніда Черновецького.

Преса пише: "В оленихи шоу-зірки Патрісії Поваляй народилося оленятко". І це — дуже важлива для міста новина.

Головними персонажами книжки є перукарка Зоя Пікач та її коханці — редактор газети "Вітчизняний оленяр" Валентин Самсонович Ройтберг та журналіст цього видання Семен Петрович Василенко.

— Писати "Оленіум" я почала ще за часів режиму Кучми, — каже Роздобудько. — Після помаранчевої революції подумала, що створювати фантасмагорію вже не актуально. Що я буду висміювати, якщо справи у державі налагодились? Але влітку зрозуміла, що треба дописати повість до кінця.

Коштуватиме книжка до 14 грн. Проте остаточної ціни у видавництві ще не знають.

Зараз ви читаєте новину «Ірен Роздобудько видає повість "Оленіум"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі