пʼятниця, 05 вересня 2008 18:30

"Інший світ" випередив Солженіцина на 16 років

 

Дехто вважає Ґустава Герлінґа-Ґрудзінського таким собі "польським Солженіциним". Навпаки, це Олександра Ісаєвича слід було б назвати "російським Герлінґом-Ґрудзінським". Бо першим прозовим твором, що описував світ сталінського ГУЛАГу, був саме "Інший світ" — надрукований за 16 років до солженіцинського "Архіпелагу ГУЛАГ" (1967). У романі письменник подає докладну анатомію табірного світу зсередини. Документальність спогадів "Іншого світу" переходить межі мемуарної прози, перетворюючись на прозу найвищого ґатунку.

Герлінґ-Ґрудзінський аналізує побут таборів, поведінку та звичаї в"язнів, внутрішні механізми репресивної системи — мініатюрної моделі совєтської держави. Описуючи людину в неможливих умовах, людину, що перебуває в "іншому світі", замішаному на постійному страху й безнадії. Він завжди залишає надію на промінь людяності.



Про  Ґустава Герлінґа-Ґрудзінського

Ґустав Герлінґ-Ґрудзінський усе життя залишався вірним своїм друзям із совєтських таборів, які, виходячи звідти, просили його, аби він дав свідчення про завдану їм кривду. Результатом цього стала книжка "Інший світ", яка назавжди залишиться в польській і світовій літературі. Він був хороброю людиною й багато страждав через незламність своїх переконань

Чеслав Мілош, польський поет, лауреат Нобелівської премії

Польський прозаїк, літературний критик і есеїст Ґустав Герлінґ-Ґрудзінський народився 20 травня 1919 року в Кєльцах. Після совєтсько-німецької окупації Польщі був співзасновником підпільної польської організації й "Польського Бюлетеню" (1939–1940). Арештований росіянами під Гродном. Два роки перебував у совєтських тюрмах і таборах на Півночі. 1942 року вступив до Армії генерала Андерса, пройшовши з нею шлях із Персії через Близький Схід до Італії, де воював під Монте-Кассіно.
Із 1945-го живе на еміграції. Брав участь у створенні паризького часопису "Культура". У 1947–1955 роках жив у Лондоні та Мюнхені, де працював журналістом. У середині 1950-х переїхав до Неаполя (Італія), де одружився з Лідією, дочкою філософа й політика Бенедетто Кроче.
Спогади Герлінґа-Ґрудзінського "Інший світ. Совєтські записки" про перебування в сталінських таборах вийшли в англійському перекладі 1951 року з передмовою Бертрана Рассела. Автор численних художніх і публіцистичних творів, серед яких "Щоденник, написаний вночі" (1971–1992), "Живі та померлі" (1945), "Друге пришестя" (1963), "Подорож до Бірми" (1983). Помер 4 липня 2000 року в Неаполі.

Зараз ви читаєте новину «"Інший світ" випередив Солженіцина на 16 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі