четвер, 10 квітня 2008 17:52

Ікону ХV століття перемальовували п"ять разів

  За технікою виконання реставровану ікону відносять до Перемиської школи іконопису. Таких старих ікон із подібним сюжетом в Україні більше немає
За технікою виконання реставровану ікону відносять до Перемиської школи іконопису. Таких старих ікон із подібним сюжетом в Україні більше немає

У понеділок, на Благовіщення, у львівському Музеї історії релігії православний священик освятив старовинну ікону "Богородиця з Ісусом на престолі".

— Торік побачив її у фондах вперше, — розповідає реставратор закладу Петро Скоп, 28 років. — Хоча до музею ікону ще 1975 року передали працівники міліції, які конфісковували церковне майно. Звернув увагу, що коли її розглядати під кутом, можна помітити сліди давніших шарів фарби.

Пам"ятку дослідили за допомогою рентгенівських променів. З"ясувалося, що в деяких місцях її перемальовували по п"ять разів. Півроку Петро з матір"ю, викладачкою академії мистецтв 57-річною Галиною Скоп, розчищали реліквію.

— Ми дійшли висновку, що ікона намальована в середині ХV століття, — каже пані Галина. — Мабуть, вона була чудотворною. Біля зображення Богородиці збереглися фрагменти вотів — срібних дарів, які кріпили до ікони вдячні миряни.

— Її перемальовували, бо в різні часи існували свої поняття про красу, — додає Петро. — Лише очі Богородиці залишилися без змін.

Вартість пам"ятки ще не визначили.

— Це один з найцінніших експонатів нашого музею, — запевняє реставратор.

Нині її виставили в окремій кімнаті. Тут же можна оглянути знімки процесу реставрації.

Зараз ви читаєте новину «Ікону ХV століття перемальовували п"ять разів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі