середа, 14 листопада 2007 15:46

Ігор Тимчук писав портрети мільйонера Бринцалова

Автор: фото: Cергій СТАРОСТЕНКО
  12 років тому Ігор Тимчук розмалював стіни в київському ресторані ”Ренесанс”. За це власник ресторану купив художнику двокімнатну квартиру в центрі Києва
12 років тому Ігор Тимчук розмалював стіни в київському ресторані ”Ренесанс”. За це власник ресторану купив художнику двокімнатну квартиру в центрі Києва

Ансамбль етнічного співу "Край" виконує українські дохристиянські пісні. Його організував 41-річний московський художник Ігор Тимчук.

— У Києві почуваюся росіянином, хоча народився в місті Кам"янка на Черкащині. А в Москві я — справжній хохол, — каже Ігор. Запрошує до однокімнатної квартири в багатоповерхівці поблизу київського метро Позняки. Квартиру винаймає товариш, із яким Тимчук служив у армії.

Розмовляємо українською. Іноді Ігор вибачається й переходить на російську.

Як потрапили до Москви?

— Після армії з товаришем поїхали вступати до ВДІКу на режисерів. Але прийом документів закінчився. Тиждень ночували на вокзалі. Потім подалися до педуніверситету імені Леніна. Товариша не взяли, а я рік провчився й кинув. Одружився з одногрупницею Аллою з Рязані. Дочку народили. Пішов різноробом на комбінат "Буддеталь". Там одні зеки працювали, бо прописку ніхто не питав. Я рік промучився і плюнув. Пробував заробляти письменництвом. У московському альманасі "Клюква" надрукував повість "Целофанове місто". За сім карбованців гонорару купив пляшку кетчупу. Після цього нічого не писав. Дарма друзі з Києва подарували мені друкарську машинку.

Каже, згодом захопився співом. Нещодавно купив хату в Кам"янці. Щоліта їздить туди з дочкою, записують пісні в бабусь.

— Мою бабусю в її селі на Житомирщині часто запрошували співати на весіллях, хрестинах, на похоронах голосити. Я теж почав удома наспівувати. 14-річну дочку Ксенію це спочатку дратувало, а потім почала підспівувати. Ми створили ансамбль, виступаємо із нею по клубах. Раз на півроку співаємо в Українському культурному центрі на Арбаті. У деякі московські клуби спеціально бабусь із села привозять, щоб співали там.

Згадує, як виступав у Львові.

— Коли ведуча сказала, що ми з Москви, почався шквал оплесків. До нас часто просяться музиканти — хочуть, аби ми навчили їх українських пісень. Але скоро ідуть. До нас із донькою важко підлаштуватися. У нас голоси схожі.

Над столом висить картина, схожа на полотно "Мадонна Бенуа" італійця Леонардо да Вінчі. На ній жінка годує немовля груддю.

— Це моя дружина, я сам малював, — хвалиться Ігор. Каже, родина живе з його картин. Нині художник малює полотна для виставки, що відбудеться 14 грудня в палаці "Україна". Тимчук переміг у номінації "Художник року".

— 1987-го уперше купили мою картину, за 100 доларів, — пригадує. — Продаю полотна за ціною до семи тисяч доларів. Або дарую їх, аби зробити кращі.

Малюєте на замовлення?

— Оформляв будинок і малював портрети рідних Володимира Бринцалова. Він — російський мільйонер, балотувався у президенти. Хотів зробити з мене придворного живописця, — кривиться. — 12 років тому я оформляв київський ресторан "Ренесанс". Його власник Олександр Мілютін за роботу купив мені двокімнатну квартиру в центрі Києва на вулиці Барбюса. Пізніше в нього захворіли діти, почалися нелади з бізнесом. Він запросив додому ворожку. Вона побачила на стінах мої картини. Сказала, що в них — погана енергетика, їх треба знищити, розпис здерти й фарбу спалити. Моя дружина привела до ресторану священика, екстрасенсів. Вони сказали, що від моїх робіт іде позитив. Я тоді продав київську квартиру й купив у Москві.

1966, 5 травня — Ігор Тимчук народився в місті Кам"янка на Черкащині в родині інженерів
1984 — вступив на факультет олігофренопедагогіки Московського педуніверситету
1985 — створив студентський театр, кинув навчання
1987 — одружився з логопедом Аллою, почав малювати картини
1988 — народилася донька Ксенія
1995 — перша виставка в Києві, розписав столичний ресторан "Ренесанс"
2002 — створив ансамбль етнічного співу "Край"
2005 — народився син Василь

Зараз ви читаєте новину «Ігор Тимчук писав портрети мільйонера Бринцалова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі