вівторок, 09 вересня 2008 18:52

Ігор Скальський відкрив у млині фотовиставку

Автор: фото: Михайло ПЕРКОВ
  Учасників фестивалю ”Отроків-2008” у Новоушицькому районі Хмельниччини возили по селах Отроків і Кружківці двома джипами. Організатор фестивалю Ігор Скальський викупив у них старі дерев’яні млини. В одному відкрив виставку фотографій
Учасників фестивалю ”Отроків-2008” у Новоушицькому районі Хмельниччини возили по селах Отроків і Кружківці двома джипами. Організатор фестивалю Ігор Скальський викупив у них старі дерев’яні млини. В одному відкрив виставку фотографій

Львів"янин Ігор Скальський, 46 років, у селі Отроків Новоушицького району на Хмельниччині організував фестиваль "Отроків-2008". Запросив самодіяльні колективи та гурти з Росії, Німеччини, Словаччини.

— Довго підшуковував гарне місце, — говорить Скальський. — Дізнався, що сільрада виставила на аукціон панську садибу. Торги почалися з 25 тисяч гривень. Наші опоненти здалися на 40 тисячах. Я готовий був заплатити і більше. Уже вклав у реставрацію понад 500 тисяч гривень.

Господареві дісталися напіврозвалений палац, свинарник і корівник.

— Ще за тиждень до фестивалю по цій площі бігали свині, — каже чоловік.

Скальський також придбав великий млин і півмлина в сусідніх селах Притулівка й Кружківці.

— Млин споруджений у 1846-му, ще донедавна працював, — розповідає колишній мірошник Григорій Бондарчук, 59 років. — За двоє суток міг намолоти тонну муки. Але покрали електрообладнання, коли був безхозний.

У великому млині Скальський влаштував фотовиставку пам"яток архітектури Львівської, Івано-Франківської та Хмельницької областей. На кожній третій світлині напис: "Немає в переліку пам"яток. Не охороняється".

У великому млині діятиме фотомузей.

— Протягом 30 років на межі ХVIII–ХІХ століть у цій місцевості існувала Миньковецька держава зі своїми грішми, економікою і конституцією. 15 сіл поміщик Ігнатій Сцибор-Мархоцький об"єднав у самовизнану державу. Звільнив кілька тисяч селян від кріпосного права ще 1795 року, — каже Скальський.

Найстарший учасник фестивалю 82-річний Іван Мокринчук приїхав із села Куча Новоушицького району.

— Я тут разом із сільським колективом "Кучаночка". Співаю, танцюю, розказую гуморески. У самодіяльності почав виступати 1944-го, — каже він.

Учасників київського гурту "ТаРУТА" приваблює панське помешкання.

Співаю, танцюю, розказую гуморески

— Ми приїхали сюди не за баришами, — каже 28-річний Євген Їжак. — Хочемо нести українську музику людям. Мені сподобалися оці хліви і панський маєток.

Організатори оплатили артистам харчування і дорогу.

— У нас було 500 бейджиків для учасників, — розповідає Скальський. — Довелося замовляти ще. Розраховували на вісім тисяч відвідувачів.

На вході можна обміняти гривні на миньки — гроші Миньковецької держави. Курс — 1:1. За них купують харчі та вироби з дерева, виготовлені майстрами із Західної України. На полицях залишаються лише морожені пельмені.

— Це перший фестиваль, — ділиться організатор. — У подальшому плануємо проводити тричі на рік: новорічні свята, Великдень і найбільше шоу — на Обжинки.

Фестиваль закінчиться лазерним шоу. Скальський — власник фірми, що виготовляє лазерне сценічне обладнання. Удівець, має 25-річного сина.

Зараз ви читаєте новину «Ігор Скальський відкрив у млині фотовиставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі