вівторок, 16 квітня 2019 00:20

Художники захопили історичну будівлю

Художники захопили історичну будівлю
Анна Адамович виконує центральну роль у фільмі "Сквот 32". Фото: kino-teatr.ua

— Від початку це була історія про дівчину-фотографа, яка потрапила в аварійний будинок. І стала фотографувати людей, що там залишилися, — розповідає режисер фільму "Сквот 32" Олександр Лмідаговський, 32 роки. Картина вийшла в український прокат.

Ліза працює фотографом у паспортному столі. Випадково знайомиться з компанією вільних музикантів і художників, які збираються в покинутій будівлі. Тут ще живе єдина офіційна мешканка 80-річна Фаїна. Будівлю хочуть знести. А на її місці звести торговий центр. Сквотери вирішують зробити виставу, щоб привернути увагу до культурної спадщини, за сюжетом.

Сквоти — заселені неформальною молоддю приміщення. Найзнаменитіші знаходяться в Берліні, Лондоні, Барселоні, Куала-Лумпурі, Каракасі.

— В основі лежить реальна історія. В Києві хотіли знести будівлю за адресою Гоголівська, 32. Тому фільм і називається "Сквот 32". Мешканцям відключили світло, газ, воду. Але вони не хотіли з'їжджати. Євгенія Бєлорусець знайшла цей будинок, знімала в ньому. Потім ці фотографії отримали приз на міжнародному конкурсі, була виставка в Києві. Я в цьому будинку був, коли ще навчався в інституті. Мій одногрупник знімав там. Розказував, як на жителів падає ліпнина зі стелі, обсипаються сходи. Вони боялися, що на них звалиться верхній поверх. Ми вирішили змінити цю історію, осучаснити і замість звичайних мешканців населити будинок незалежними художниками. Залишили лише одну бабусю Фаїну, яка там народилася і виросла. Спершу шукали професійних акторів. Але зрозуміли, що органічніше героїв втілять самі митці. Головну роль зіграв Олександр Богачук, чемпіон світу з брейк-дансу. Його друзів — телеведуча і художниця Сандра Самбо, репер Денис Михальченко. Вони, по суті, грали самих себе. Сквот, показаний у фільмі, розташований на території харчового інституту в Києві. Це закинутий корпус із двором-колодязем.

Бюджет фільму "Сквот 32" 12,3 млн грн. У картині звучать пісні Джамали.

Зараз ви читаєте новину «Художники захопили історичну будівлю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі