вівторок, 29 листопада 2011 07:15

Художниця не викидає сміття сім років

— Використати із користю можна все — пінопласти, порожні піддони, старий одяг, одноразові склянки, обгортки від цукерок, упаковки з яєць і навіть зламані стільці, — каже російська художниця 53-річна Ніна Нікіфорова. Серію з 36 робіт "Відходи цивілізації — у твори мистецтва" виставляла восени у столичній "Міронова Гелері" та в Одеському літературному музеї.

— Я люблю матеріал, з яким працюю, — продовжує. — Творчістю хочу довести, що це — зовсім не сміття, а прекрасний вихідний матеріал для подальших корисних перетворень.

Працювати з відходами художниця почала сім років тому.

— До того 29 років була дитячим хірургом. Потім потрапила в автомобільну аварію. Півроку була прикута до ліжка. Як піднялася на ноги, стала іншою людиною. Не бажала більше лікувати фізичні вади, захотіла зцілювати душі. А це можна зробити лише мистецтвом. Перша робота зі сміття мені наснилася. Побачила уві сні хмарину із розплавленого світло-блакитного пластику. Уранці втілила свій сон. Зазвичай на виготовлення однієї картини йде тиждень. Собівартість таких робіт невисока. Із дому сміття ніколи не викидаю. Перетворюю його на мистецькі твори. Також відходи збираю на пляжі, у парках. Нещодавно була на підприємстві, де виготовляють підошви для взуття. Взяла в них два мішки відходів. Гроші витрачаю лише на фарбу та клей. Роботи в мене часто купують. Їх мають приватні колекціонери з Німеччини, Італії та Америки. Але ніколи не бачила, щоб їх десь вивішували.

Вхід на виставку безкоштовний.

— Від відвідувачів немає відбою, — каже старший науковий співробітник музею Лариса Хівренко. — Найбільше виставка подобається дітям. Одразу просять своїх мам навчити робити такі картини.

Зараз ви читаєте новину «Художниця не викидає сміття сім років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі