середа, 26 грудня 2007 17:30

Хуан Франциско Паділья малим грав для іспанських королів

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Гітарист Хуан Франциско Паділья на виставці музичних інструментів у Національній філармонії у Києві
Гітарист Хуан Франциско Паділья на виставці музичних інструментів у Національній філармонії у Києві

Під час Міжнародного конкурсу гітаристів, що проходив 10–16 грудня в Києві,  одним із членів журі був Хуан Франциско Паділья, 32 роки. Про таких, як він, кажуть: класичний іспанець. Схожий на актора Антоніо Бандераса.

Розмовляємо в коридорі біля входу до колонного залу імені Лисенка в Національній філармонії. Порозумітися нам допомагає співвітчизник музиканта Хосе Ернандес, який працює тут заступником директора з зарубіжних зв"язків.

Хуан Франциско вперше в Україні. Каже, знав, що це — країна з великою культурною спадщиною. І що рівень життя, особливо за останні кілька років, тут помітно покращився. У цьому переконався тепер на власні очі.

Не здивувався, коли запросили в журі гітарного конкурсу в Україні?

— Я знав, що у країнах колишнього Союзу існує традиція і школа гри на класичній гітарі. Але не думав, що все на такому високому рівні. Конкурс лише підтвердив це.

Хуан Франциско зробив блискучу кар"єру гітариста. Тричі ставав лауреатом престижних конкурсів. Виступав з оркестрами Іспанії та інших країн.

Напевно, щоб гітаристові досягти такого успіху, треба народитися в Іспанії?

— Не має значення, де народився музикант, — відповідає він. — І навіть не обов"язково народжуватися вундеркіндом, як мене змалку називали мої батьки та вчителі. Просто в одних талант проявляється раніше, в інших — пізніше.

А не запросите, все одно приїду

Кажуть, у 12 років ти грав для іспанських королів.

— Я був малим і не усвідомлював значимості цієї події. Пам"ятаю, що всі за мене дуже хвилювалися — я був єдиним, хто тримався спокійно. Тепер, звісно, нервував би страшенно. А тоді грати для іспанських королів для мене було все одно, що грати для сусіда по дому. Але саме відтоді для мене та моїх батьків стало зрозуміло, що кар"єра гітариста — це мій шлях.

Чи маєш хобі?

— Люблю футбол. Що не дивно для іспанця, — сміється.

Плануєш іще виступити в Україні?

— Запрошуйте, — усміхається. — А не запросите, все одно приїду. Візьму якогось товариша та приїду у відпустку.

Хосе Ернандес залишає нас. Хуан Франциско бере до рук одну з гітар фірми "Дітер Гопф", що виставлялися в рамках конкурсу. Грає кілька композицій.

1975 — Хуан Франциско Паділья народився в іспанському місті Альмерії
1987 — виступив перед іспанським королівським подружжям
1995 — вступив до Королівської консерваторії музики Альмерії по класу гітари
1996 — став лауреатом Міжнародного конкурсу гітаристів "Велес-Малаґа", Іспанія
1999 — отримав перемогу на конкурсі гітаристів "Молоді андалузькі інтерпретатори"
2004 — уряд провінції Андалузія нагородив Хуана Франциско Золотою медаллю — за значний внесок у розвиток музичної культури Іспанії

Зараз ви читаєте новину «Хуан Франциско Паділья малим грав для іспанських королів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі