четвер, 30 квітня 2020 05:06

Хрущов наказав убити сина Франка

Автор: FACEBOOK.COM/ІНШИЙ ФРАНКО
  Актор Роман Куліш (ліворуч) у біографічній драмі ”Інший Франко” грає третього сина Каменяра — Петра. Його товариша і ­майбутнього суперника втілює Андрій Федінчик. Вивчають бойові мистецтва в скаутському гуртку ”Пласт”
Актор Роман Куліш (ліворуч) у біографічній драмі ”Інший Франко” грає третього сина Каменяра — Петра. Його товариша і ­майбутнього суперника втілює Андрій Федінчик. Вивчають бойові мистецтва в скаутському гуртку ”Пласт”

За тиждень після святкування 51-річчя 21 ­червня ­1941-го зникає третій син Івана Франка — Петро. Зі Львова в бік Києва його вивезли агенти НКВС. Є кілька версій загибелі. Найімовірніше, за вказівкою Микити Хрущова, Петра розстріляли. Він — головний герой фільму "Інший Франко" режисера Ігоря Висневського.

— Це історія одного дня з життя Петра Франка, — розповідає промо-продюсерка Катерина Городнича, 39 років. — Може стати останнім, тому все минуле перед очима проходить. Проводить час із сім'єю в родинному маєтку та згадує етапні моменти.

Ім'я батька Петрові як допомагало, так і перешкоджало. Завадило стати повноцінною історичною особистістю, яка звучала б сама по собі.

Про наймолодшого сина Каменяра відомо небагато. Проте його біографія — це авантюрний роман із пригодами, загадками й таємницями. Є чимало питань, на які ми намагалися знайти відповіді чи зробити свою версію.

Спочатку Петро Франко працював фізруком у львівській гімназії. 1911-го став одним з ініціаторів створення скаутської організації "Пласт". У Першій світовій був сотником легіону січових стрільців. Також він — один із тих, хто започаткував українську військову авіацію. 1918-го став першим командиром літунського відділу Галицької армії. Брав участь у змаганнях за незалежність України.

Потім у житті Петра були наука, публіцистика і викладання. Усе розмірено та спокійно. Але в голодні 1930-ті в Харкові робив досліди в харчовій промисловості, вивчав перероблення молока — і це практично шпигунська історія. Тим паче, він мав на той час громадянство Польщі. Та водночас, із приходом у Львів радянської влади, 1940-го стає депутатом Верховної Ради УРСР. Гине Франко в перші дні німецько-радянської війни за загадкових обставин.

Головного героя в різні проміжки часу зіграли 43-річний В'ячеслав Довженко і Роман Куліш, 30 років.

— Другий персонаж — друг і суперник протягом усього життя Андрій Грищук — один із небагатьох вигаданих образів, — продовжує Городнича. — Його втілили 47-річний Ахтем Сеїтаблаєв і Андрій Федінчик, 35 років.

Молодшу доньку Франка Асю зіграла зірка серіалу "Школа" 20-річна Ірина Кудашова. Має мільйон підписників у соцмережі інстаграм. Це бонус. Розуміємо, що наше кіно більше для дорослих, зацікавлених історією та пригодами. А так додатково привертаємо увагу підлітків.

Під час роботи над сценарієм творці стрічки консультувалися з онуками Петра Франка — Галущаками і родиною Тихолозів, які опікуються будинком Франка у Львові. А на знімальному майданчику — із пластунами. Фільм знімали влітку 2019-го у Львові та Києві.

— Прочитав сценарій, і почав вивчати біографію мого персонажа, — каже виконавець ролі молодого Франка Роман Куліш. — У фільмі відтворені події і наприкінці життя, і років молодості. Наприклад, коли Петро був керівником авіаційного полку. 1919-го під час повітряної розвідки його збили поляки. Потрапив у полон — у концентраційний табір в околицях Кракова. Але втік звідти, обмінявши у вартового польський військовий однострій на золотий перстень. У стрічці це — сімейна реліквія, яку ще Яків Франко подарував сину Іванові на повноліття. Кілька разів перстень рятує життя героєві.

Це картина не просто про страждання українського інтелігента. А про особистість, яка багато чого досягла. Намагалися показати справжнього Петра Франка. Зробити живу історію, в якій і хороша людина інколи поводиться по-різному, як і всі ми.

Бюджет біографічної драми "Інший Франко" — 30 млн грн. Прокат заплановано на осінь.

Зараз ви читаєте новину «Хрущов наказав убити сина Франка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі