пʼятниця, 18 жовтня 2019 06:55

"Хотіла придбати останній роман Василя Шкляра, але вже розібрали"

Автор: НАТАЛIЯ СОКОЛАН
  Письменники Віталій і Дмитро Капранови фотографуються з читачкою під час презентації роману ”Паперові солдатики” на Черкаському книжковому фестивалі
Письменники Віталій і Дмитро Капранови фотографуються з читачкою під час презентації роману ”Паперові солдатики” на Черкаському книжковому фестивалі

— Не брала готівки, щоб не спокушатися на емоційні покупки. А тут термінали поставили, — каже працівниця IT-компанії 30-річна Катерина Євтушенко. Прийшла на 3-й Черкаський книжковий фестиваль "Перехрестя культур". Захід проводили у місцевій філармонії.

Взяли участь 53 українські видавництва. Почесними гостями стали письменники Сергій Жадан, Вахтанг Кіпіані, Антін Мухарський, Дара Корній, Ірена Карпа, Макс Кідрук, Леся Мудрак, брати Капранови, Галина Вдовиченко, Сашко Дерманський, Остап Дроздов, Маркіян Прохасько.

— Хотіла придбати останній роман Василя Шкляра "Характерник", але вже розібрали. В мене четверо дітей, тому не завжди встигаю за книжковими новинками, — каже 38-річна Валентина Тищенко. Прийшла з 12-місячним сином Дмитром. — Літератури накупили на всю родину. Тепер потрібно знайти час для читання. Ціни тут високі. Зазвичай книжки купуємо в інтернеті, коли є акції і знижки. Фестиваль більше цінний атмосферою, тусовкою. Усі три дні сюди приїжджаю.

Жінка просить 55-річну Валентину Коваленко підписати прозову збірку для старшокласників "Втеча".

— Ви були моєю улюбленою викладачкою, — обіймає письменницю.

34-річна Юлія Блажієвська із Дніпра слухає біля колони презентацію братів Капранових.

— Викладаю літературу в університеті. Можу розповідати про книжки годинами, — каже Блажієвська. — Чимало тих, для кого українська література — це лише Шевченко і Франко, навернула на читання сучасних авторів. Самій подобається "Видавництво Старого Лева". Дуже якісні книги. Обов'язково потраплю на презентацію книги "Доця" Тамари з Горіха Зерня. Це роман про любов, дія розгортається 2014-го в Донецьку.

Люблю Дару Корній. Одна з найреволюційніших у моєму житті книжок — "Велика магія" американки Елізабет Ґілберт. Авторка радить не боятися, ризикувати у тих справах, які ніколи не пробували. На фестиваль у Черкаси збиралася ще торік. Але украли візочок моєї дитини. Довелося скасувати поїздку. У Дніпрі подібні заходи значно масштабніші. Їх підтримує влада. Черкаський фестиваль скромніший, але тут більш душевно.

Між стелажами видавництв "Клубу сімейного дозвілля" та "А-ба-ба-га-ла-ма-га" роздають автографи лауреатки "Коронації слова" 65-річна Наталія Лапіна та 63-річна Світлана Горбань. Пропонують свої збірки малої прози "Львів, вишні, дощі", "Львів, кава, любов" по 70 грн.

— Маю п'ятеро внуків і п'ять соток землі біля будинку в Черкасах. Над оповіданнями працюю, записуючи думки ручкою. Часу, мабуть, на такий спосіб іде більше, але плюс у тому, що маю додаткову можливість перечитувати власні тексти, — розповідає Горбань. — Коли доводиться обирати між книжкою і внуками, залишаюся з малечею. З віком усвідомлюєш кінечність часу. Чоловікам легше. На жінчиних плечах дуже багато турбот. Але, можливо, саме це і стимулює. Одну книжку написала на колінах, чекаючи внучку із занять у музичній школі.

У мене є новела "Зірка і лебідь" про актрису Марію Заньковецьку. Цього року у неї 165-літній ювілей. Вона двічі гастролювала у Черкасах. Актриса Олена Ластівка казала, що зробить із моєї новели моноспектакль.

250 глядачам роздали апель­синову цедру на презентації книги шеф-кухаря 32-річного Євгена Клопотенка "Зваблення їжею. 70 рецептів, які захочеться готувати" .

— Страва, яка ніколи не набридає, — італійська вермішель, — каже Клопотенко. — Додаю до неї різноманітні інгредієнти. А от читаю мало, на жаль. Крім про їжу, ще книги із психології. Допомагають у роботі. Колись був ведучим програми "Енеїда". Відомі люди подарували мені 60 книг сучасних українських письменників. Відкриваю увечері й одразу засинаю. Бо приходжу о другій ночі, а прокидаюсь о шостій ранку.

Зараз ви читаєте новину «"Хотіла придбати останній роман Василя Шкляра, але вже розібрали"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі