середа, 05 грудня 2007 17:09

"Хочу гастролювати за кордоном. Але жити — тільки в Білорусі"

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Білоруський піаніст Олександр Поляков результати свого виступу на Міжнародному музичному конкурсі імені Лисенка довідається післязавтра
Білоруський піаніст Олександр Поляков результати свого виступу на Міжнародному музичному конкурсі імені Лисенка довідається післязавтра

У Києві триває Міжнародний музичний конкурс ім. Лисенка. Із 24-річним білорусом Олександром Поляковим, учасником у номінації "фортепіано", спілкуємося після його виступу в другому турі. Результатів поки що не знає ніхто. Їх оголосять у суботу, 8 грудня, у Національній філармонії.

— Я — піаніст другого туру, — зізнається Поляков. — Або конкурсний невдаха. Брав участь у багатьох конкурсах, але рідко виходив у фінал. Але перемоги в конкурсах — не показник доброго піаніста. Зараз почалася якась конкурсоманія. Виконавці з одного конкурсу відразу чимчикують на інший. І везуть одні й ті самі програми. Я тут почуваюся не у своїй тарілці — люблю свободу на сцені. Можу так розійтися, що ой-ой-ой.

Серед піаністів-"бунтарів" світового масштабу мені подобається Володимир Горовиць. Коли він сідав за рояль, ніхто не знав наперед, що буде за хвилину-дві. Навіть якщо він грав твір, у якому знайома кожна нота. Часто сам щось домислював у творах.

Наслідуєш його?

— У якомусь сенсі — так. Я люблю дивувати публіку. І посадка за роялем у мене від нього. Але якщо ти гратимеш так на конкурсі, то ніколи не вийдеш у фінал. Тут слід дотримуватися правил, традицій.

Звідки дізнався про конкурс імені Лисенка?

— Мені розповів про нього український піаніст Юрій Кот. Із ним я познайомився на фестивалі у французькому місті Лілль. В Інтернеті знайшов решту інформації. У квітні цього року я грав у Києві на конкурсі пам"яті Горовиця. І не пройшов у фінал, як завжди. Коли до мене підійшли знайомі дівчата з Києва, я сказав: "Я до вас ще повернуся".

У середньому можна отримати 100 доларів за один виступ

Де вас поселили?

— У гуртожитку екологічного інституту, ми там живемо втрьох. Це дуже далеко від центру, їхати хвилин 40–50. Ще й якась аварія трапилася — відключили гарячу воду. Я встиг помитися, а хлопці — ні.

Скільки годин на день репетируєш?

— Оргкомітет на репетиції дає лише годину. Але часом я займався і дві, і три години на день — як хтось із учасників не приходив.

Крім творів Лисенка грав іще когось з українців?

— Прелюдії Ревуцького. У нашій консерваторії грають, наприклад, Скорика. Але української музики в нас мало. Особливо сучасної. У нас у консерваторії читають предмет "Музика Євразії". Там ми вивчали Сильвестрова. Я слухав його симфонії — дуже сподобалося.

У Білорусі піаніст може зробити кар"єру?

— Це залежить від того, який у тебе рівень. У середньому можна отримати 100 доларів за один виступ. Маститі заробляють і 3, і 4 тисячі доларів за концерт. Хоч більшість уже давно за кордоном.

І ти, мабуть, скоро туди подасися?

— Я — ні, — каже твердо. — Білорусь і так збідніла на артистів. Хочу спробувати повчитися за кордоном — у Німеччині, Бельгії чи Франції. Хочу гастролювати за кордоном. Але жити — тільки в Білорусі. Тут я свій, тут друзі й батьки. І таких смачних масла та сметани, як у нас, немає в жодній країні світу.

1983, 21 липня — Олександр Поляков народився в місті Орша Вітебської області. Мати — домристка
1988 — починає навчання в музичній школі
1995 — вступає до Мінського ліцею при Білоруській академії музики
1999 — стає лауреатом конкурсу піаністів у Молдові
2002 — отримує Золоту медаль на конкурсі піаністів у Брянську, Росія
2003 — вступає до Білоруської академії музики, клас професора Юрія Гильдюка. Зараз навчається на 5-му курсі

Зараз ви читаєте новину «"Хочу гастролювати за кордоном. Але жити — тільки в Білорусі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі