четвер, 30 липня 2020 05:20

Гурт "Пирятин" співає у стилі кантрі

"Задовбали галичани, задовбали східняки. Рятувати Україну лізуть з льоху центряки", — співає гурт "Пирятин". Пісня "Тараща" увійшла до другого альбому групи "Тантра".

— У нас проблема із самоусвідомленням жителів різних регіонів, — каже лідер "Пирятина" 40-річний Іван Семесюк. — Погано. Бо це ж цеглинки, з яких складається суспільство. У масовій культурі є лише "східняк і запа­денець". А Центральної України ніби й нема. А це ж купа людей, яка навіть у відсотковому відношенні найбільше виносить тягар війни. Просто тому, що їх більше за всіх, цих наддніпрянців, центряків.

"Тараща" — це спроба написати гімн жителям Київщини, Черкащини, з їхнім специфічним почуттям гумором. Цих людей я добре знаю. Товкся доволі довго в цьому середовищі. І на стройках вкалував, і бараболю копав. І видно ж, що людей ця пісня просто пре. Їм приємно чути, як про Таращу, Чигирин, Жашків заспівала група "Пирятин", у якої є пісня "Яготин". А в Україні тим часом повно людей, які ніколи не чули цих назв.

Це як у Запоріжжі про нас написали "группа Приятно". Переклали на­хрінась нашу афішу російською. А слово "Пирятин" ґуґл-перекладач видав їм як "пріятно".

Іван Семесюк гурт "Пирятин" зібрав у 36 років. Грають американське кантрі, у мелодіях спираються на ірландську й шотландську традиції.

— З дитинства фанатію від О. Генрі, Марка Твена й усієї цієї публіцистичної американської школи. Їдкої такої, з гуморком літератури, — продовжує Семесюк. — Хотілося писати музику, яка зайде усім, не лише українцям. Тим паче, що норми і правила музичної масової культури у ХХ столітті диктувала саме Америка. Український мелодизм не такий універсальний.

Якщо любов до Америки виросла з літератури, то звідки кельти? — питаю.

— Народився і виріс у художній родині. За совка якісні книжки з мистецтва важко було дістати. На поличках зазвичай були югославські, чехословацькі, НДРівські видання. Навіть країн уже таких немає. Саме через художню складову я вийшов на композиторів епохи Відродження, потім — на європейський і трансатлантичний фольк. Зокрема, кельтський.

Зараз ви читаєте новину «Гурт "Пирятин" співає у стилі кантрі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі