вівторок, 15 липня 2008 16:52

Ґреґорі Портер перед виступом цілує фото матері

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Ґреґорі Портер та Ларрі Вілліс у гримерці столичної консерваторії репетирують перед концертом
Ґреґорі Портер та Ларрі Вілліс у гримерці столичної консерваторії репетирують перед концертом

У середу в столичній консерваторії співав 35-річний американський джазмен Ґреґорі Портер. Він — власник музичної премії "Бродвей М"юзікл", яку вручає Національне американське телебачення. На роялі грав Ларрі Вілліс, 66 років. Має три музичні премії "Ґреммі", виступав із найвідомішими джазменами XX ст. Музикантам акомпанував студентський біґбенд міжнародної джазової академії.

— Ґреґорі Портер — один із яскравих представників джазової культури, які співають у манері мейнстриму, тому це завжди цікаво, — говорить музичний критик Олексій Коган, 50 років. — Людина, що слухає таку музику, повертається в 1950–1960-ті, коли вона була насправді популярною.

Квитки коштували до 110 грн, у залі були порожні місця. Ґреґорі Портер хвилин десять розспівується у гримерці. У кутку — іржава раковина з відбитими кахлями, радянські стільці, вішак для одягу поламаний, тому техперсонал вносить у кімнату новий із чотирма костюмами співака. На тумбочці — мінералка, банани і пончики.

У 5 років Портер уже записував власні композиції. Тепер грає у джазових клубах Нью-Йорка, іноді дає концерти на вулицях Гарлема — це знову стає модним. Неодружений, дівчини також не має. Каже, весь час забирає музика.

— В Америці те, що я виконую, не дуже популярне, — розповідає співак. — Нас більше люблять у Європі та Японії. Маємо прихильників в Україні. Тут живуть багато гарних музикантів — один із кращих гітаристів Аркадій Овруцький і найталановитіший із саксофоністів України Дмитро Александров. Я тут п"ять днів, ходив у "Карибіан-клаб". Там саме виступала група "Дислокадос". Вони виконують кубинську, бразильську музику і джаз. Мені дуже сподобалося.

Додає, що слухає джазових співаків Рея Чарльза, Майлза Девіса, Ната Кінґа Коула. У київській консерваторії Портер співає 3 год. У першому відділенні солістам допомагає студентський біґбенд. Виконують блюз американця Ерні Вілкінса з репертуару Каунта Бейсі, композицію "Літл Найс" піаніста зі Штатів Ренді Вестона в аранжуванні Аркадія Овруцького. У другому відділенні Портер співає в дуеті з Ларрі Віллісом. Перед виходом на сцену цілує фотографію матері.

— Це мій амулет, — зізнається. — Завжди вожу з собою речі, що пов"язують мене з минулим.

Мати Портера була блюзовою співачкою, батько — джазовим гітаристом.

Зараз ви читаєте новину «Ґреґорі Портер перед виступом цілує фото матері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі