неділя, 24 червня 2007 16:53

Гран-прі кінофестивалю "Відрита ніч" журі не присудило нікому

Гран-прі кінофестивалю "Відрита ніч" журі не присудило нікому

У ніч із суботи на неділю на оглядовому майданчику гори Уздихальниці поряд із замком Річарда на Андріївському узвозі в Києві відбувся 11-й кінофестиваль "Відкрита ніч". Упродовж 8 годин глядачі побачили 38 короткометражних робіт молодих режисерів. Журі вирішило не давати гран-прі нікому. А приз глядацьких симпатій отримав фільм "Приблуда", в якому головний герой — пес.

До майданчика нагору ведуть круті сходи. По дорозі стоять студенти із простягнутою шапкою і голосно закликають здавати гроші на українське кіно. Дехто з публіки кидає 50-гривневі купюри. 33-річний Сергій Фоменко, лідер гурту "Мандри" нічого не дає. Торік він був у журі, а цього року прийшов як глядач.

— Чому нічого не кинули? — питаю.

— Кину, як буду повертатися, — обіцяє Фома. — Краще було б поставити урну в метро, і щоб півроку люди туди по гривні кидали. Шкода, що мало знімають художніх фільмів про реальне життя. Натомість багато документальних і поетичних робіт.

Придумав та створив фестиваль кінорежисер Михайло Іллєнко, його незмінний арт-директор. Уперше "Відкрита ніч" відбулася в червні 1997-го. Тоді прийшло зо 50 глядачів, і всю ніч вирувала злива. Журі очолював брат Михайла режисер та оператор Юрій Іллєнко. Цього року голову журі не обирали.

До суддівської ради запросили лідера рок-гурту "Кому Вниз" Андрія Середу, 43 роки. На фестивалі він уперше.

— Мені легко оцінювати, бо я не професіонал, — зізнається Середа. — Багато акторів грають бездарно. Але коли є якісь зародки, я даю фору — бо ще пам"ятаю своє навчання в театральному інституті.

У номінації "Дебютне кіно" теж переміг фільм "Приблуда" режисера Валерія Ямбурського. У стрічці йдеться про життя двох дідів-сусідів та дворняжки.

— Ми перепробували понад дві тисячі псів, — розповідає режисер. — Ця дворняжка знала тільки три команди: "знято", "обід" і "старт". Саме таку — дурненьку, смішну ми й шукали.

Закінчився фестиваль із першими променями сонця — о п"ятій ранку. Нагородження відбудеться в понеділок, 25 червня, в столичному Будинку кіно. Лауреати отримають дипломи та кінотехніку. Її накупили на гроші з фонду — 25 тис. грн.

Переможцям вручать також сувенірні кіношні "хлопавки".




Переможці

Дебютне кіно

"Приблуда" Валерія Ямбурського

Студентське кіно

"Борг" Марини Горбач

Міні-аніма

"Поза грою" Дмитра Колосова

Відкрите кіно

"Крила" Олександра Усіка

Найкращий оператор

Сергій Никіфоров — фільм "Лесичку, до тебе прийшли"

Найкращий кінооператор

Юрій Мещераков — фільм "Потяг"

Приз глядацьких симпатій

"Приблуда" Валерія Ямбурського

Зараз ви читаєте новину «Гран-прі кінофестивалю "Відрита ніч" журі не присудило нікому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі