понеділок, 09 січня 2006 16:27

"Гра долі" відомих українців

 

У київському Будинку кіно презентували цикл документальних фільмів "Гра долі". Це — перший багатосерійний проект про долі та історії кохання відомих українців від студії ВІАТЕЛ.

"Гра долі" почалася з випадкової зустрічі двох людей: 22-річного режисера Олега Туранського та 24-річної авторки Наталки Сопіт.

— Ми зустрілися на сходах театрального університету, — згадує Олег.— Наталка якраз шукала людину, що допомогла б їй відзняти дипломну роботу. Я прочитав її сценарій про життя Тараса і швидко домовився у музеї Шевченка про початок зйомок.

Усі стрічки циклу "Гра долі", крім трьох, знімають у Києві. Зйомки відбуваються переважно у музеях або в інтер"єрах, що якось пов"язані з героями фільмів.

Перша стрічка — "Яготинське літо" — це історія кохання княжни Рєпніної до Тараса Шевченка. Його знімали у липні, в маєтку Рєпніних у Яготині. Фільм "Та, що поруч" — про юнацьке кохання Павла Тичини та Інни Коновал —  знімали у селі Добрянка на Чернігівщині. Там поет і зустрів Інну. Про свої почуття Тичина потім написав дуже ностальгійного вірша.

Цей браслет дружині Булгакова Тасі на весілля подарувала мама

Назву циклу "Гра долі" взято з історії кохання княгині Ольги та її помсти за чоловіка. Фільм про це знімали у Коростені.

Писати сценарії знімальній групі допомагають музейні працівники, літературознавці й ті, хто готує дисертації про відомих українців.

— Спочатку підшукуємо історію, а вже потім — тих, хто може написати сценарій, — розповів Олег Туранський.

Дослідники натрапили на таємницю браслета письменника Михайла Булгакова.

— Цей браслет його дружині Тасі подарувала на весілля мама, — розповідає автор і ведуча Наталка Сопіт. — Але носив його сам Булгаков. Спочатку взяв його на захист диплома й успішно це зробив, хоч був не найкращим студентом. Через три роки йому пощастило з роботою. А ще за три вийшов роман Булгакова "Біла гвардія". Усе це якось було пов"язано з жінчиним браслетом.

Цей факт не ввійшов до фільму "Тася". У стрічці йдеться про перший шлюб Михайла Булгакова — з Тетяною Лаппа. Але його використають в одній з наступних історій. Сценарій пишуть швидко — за півтора-два тижні. А одну серію знімають три дні. Вже готові 15 фільмів. Вісім демонстрували на "5 каналі". Ще три зараз монтують.

Автори "позичають" для свого циклу фрагменти з чужих стрічок про відомих українців.

Історію кохання княжни Рєпніної
до Шевченка знімали
у Яготині

— У серії про княгиню Ольгу є кадри з "Легенди про княгиню Ольгу" Юрія Іллєнка. А в стрічці про Тичину використали фільм Василя Вітра "Кларнети ніжності", — каже Туранський.

Проект "Гра долі" триватиме довго. У "списку зірок" — 120 імен. Це й  Олександр Довженко, й Іван Кавалерідзе, й Соломія Крушельницька, й Ольга Кобилянська, й Михайло Врубель, і Олександр Вертинський...

Скільки коштує цей проект, на студії ВІАТЕЛ не кажуть. Проте зазначають, що по грошах він недорогий, а для історії — безцінний.

Зараз ви читаєте новину «"Гра долі" відомих українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі