вівторок, 24 квітня 2007 16:56

"Франківці" зіграли у виставі "Одіссея"

Прем"єра вистави "Одіссея" відбулася в столичному центрі ім. Леся Курбаса. У постановці Олександра Білозуба задіяні актори столичного театру імені Франка: Лариса Руснак, Олександр Форманчук та Андрій Водічев.

У постановці нема чіткої сюжетної лінії, майже відсутні діалоги. Є лише короткий монолог Лариси Руснак, яка втілює Пенелопу. Звучать пісні грецькою мовою.

— Їх я привіз із-за кордону, — розповідає режисер. — Актори їх вчили дослівно, бо жоден не знає грецької.

Із декорацій було підвішене до стелі відро, з якого протягом усієї вистави крізь дірку в днищі сипався пісок. Актори ходять по колу, а Ларису Руснак загортають у величезний шматок чорного целофану. У кінці вистави Олександр Форманчук споліскує обличчя у відрі з багнюкою.

— У нас узагалі було під питанням, робити "Одіссеєю" чи ні, — зізнається режисер. — Постановка дуже слабо пов"язана з античним поетом Гомером. Бо в первісному значенні Одіссей — це дух померлого воїна, який приходить з того світу, щоб щось сказати живим. Велику треба мати мужність, щоб пробитися з того світу. У моїй постановці герой загубився в часі, він вже ніколи не повернеться до Пенелопи. Хоч у Гомера він і повертається. Сенс життя Пенелопи буде в постійному чеканні, а сенс життя Одіссея — дорога додому.

— Готували виставу бігом! — зізнається Лариса Руснак. — Я погодилася в ній грати, бо Водічев пообіцяв мене навчити співати. А Білозубу варто просто клацнути пальцями, і я за ним побіжу. Поки що ви побачили тільки перший ляп, далі вистава має спектися.

Зараз ви читаєте новину «"Франківці" зіграли у виставі "Одіссея"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі