середа, 17 вересня 2008 18:49

Фолькер Альбус зробив поличку, яка не закінчується

Німецький дизайнер Фолькер Альбус, 58 років, бере участь у виставці "Свідомо, просто" в Центрі сучасного мистецтва при Києво-Могилянській академії. 35 його колег із ФРН представили на ній понад 100 робіт.

Фолькер Альбус спирається  на крісло, перероблене з торговельного візка.

— Це не візок для супермаркетів, а зручне крісло для відпочинку покупця, — каже він. — У 1980-ті роки в Європі дизайн наблизився до мистецтва. Дизайнери почали створювати багатофункціональні речі: книжкові стелажі, які можуть замінити кімнату-бібліотеку, світильники у формі вазонів-кактусів. Все робилося просто, але з глибоким задумом.

Запрошує до зали, де всі меблі виготовлені з металу. Бере залізну подушку, наповнену щітками.

— Хто сказав, що подушки треба шити з тканини? Зітцен зір бітте, — запрошує охочих сісти на неї. Ніхто не наважується.

Дизайнер роззувається, скидає піджак. На ньому пом"ята сорочка з короткими рукавами. Удає, що сідає на зігнуту у формі крісла арматуру.

Хто сказав, що подушки треба шити з тканини?

— У світі таких експонатів, може, п"ять. Дизайнери не використовують для них дорогих матеріалів і не затрачають багато часу. Тому ціна робіт невисока.

У залі з дерев"яними меблями Фолькер спирається на експонат із написом "Поличка, яка не закінчується". На ній лежать дві дошки із цвяхами та болтами.

— П"ять років тому цим виробом зацікавилася італійська фірма. Досі виробляє її на замовлення.

Серед експонатів є табурет із гуми, рогипідсвічник із позолоченого заліза, підставка для олівців зі щіток, якими шпалери намащують клеєм.

Виставка "Свідомо, просто" триватиме до 30 вересня в рамках тижнів німецької культури в Україні. Вхід вільний.

Зараз ви читаєте новину «Фолькер Альбус зробив поличку, яка не закінчується». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі