понеділок, 18 лютого 2008 15:36

Фільми Фелліні показують у бернардинському монастирі

"Ходжу на кіно до Музею ідей ще з минулого року, — говорить студентка-історик Львівського університету імені Івана Франка Марія Косарчин, 18 років. — Нещодавно дивилася Франсуа Озона "Час прощання". Чи "прощення"... Минулого четверга показували Еміра Кустуріцу. А перед тим — Квентіна Тарантіно. Такі фільми рідко побачиш по телевізору. А в кінотеатрах квитки дорожчі".

Минулого вівторка в кіноклубі Музею ідей у Львові почали показувати фільми італійського режисера Федеріко Фелліні. Глядачам демонстрували "Амаркорд", який 1973 року здобув премію "Оскар" як найкращий неамериканський фільм.

Вхід на перегляд коштує 6 грн. Музей ідей розташований у підвалі давнього монастиря бернардинів. У невеликій кімнаті з низькою склепінчастою стелею поставили три десятка пластмасових крісел. Усі глядачі — студенти. Місць для всіх не вистачає. Доки голова кіноклубу Олег Яськів говорить вступне слово, доносять ще крісла.

— "Амаркорд" розповість вам про життя Фелліні більше, ніж можу я чи хтось із критиків, — говорить Яськів. — Зокрема бачимо витоки його еротичних преференцій, які будуть простежуватися в усіх його фільмах. Він любив повних жінок, і ця любов походить із самого дитинства.

Фільм розповідає про життя провінційного містечка Ріміні, де провів дитинство режисер. Починається з того, що в місті настає весна, падає пух. Із деяких епізодів публіка сміється. Біля стіни дрімає дівчина в білій куртці.

— Хороша фраза: "Моя задница что тебе, святая вода?", — коментує 20-річна Оля Ткаченко. — Говоритиму так хлопцям.

Наприкінці фільму в Ріміні знову настає весна.

— О, знову пух, — протирає очі дівчина в білій куртці.

Кіноклуб у Львові діє 10 років. Раніше влаштовували перегляди у клубі-кафе "Лялька". Із 2007-го крутять фільми в Музеї ідей.

— "Амаркорд — найбільш біографічна стрічка Фелліні, — пояснює вибір фільмів Яськів. — Наступного вівторка (сьогодні. — "ГПУ") демонструватимемо "Дорогу" — найтитулованіший його фільм. На 26 лютого запланували показ "8 1/2" — найвідомішої картини режисера. А закінчимо ці перегляди "Сатириконом Фелліні" — фільмом, що представляє найменш відомий період його творчості. Тоді він до назв своїх стрічок додавав прізвище — аби загострити увагу глядача, що це саме його версія.

По четвергах у Музеї ідей показуватимуть фільми, які здобували призи на фестивалі в Каннах. На післязавтра заплановано показ "Фландрії" французького режисера Бруно Дюмона.

Зараз ви читаєте новину «Фільми Фелліні показують у бернардинському монастирі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі