вівторок, 11 вересня 2018 00:30

Фільм "Таємний щоденник Симона Петлюри" розкриває технологію російської пропаганди

Автор: www.kino-teatr.ua
  У фільмі ”Таємний щоденник Симона Петлюри” образ голови Центральної ради УНР Михайла Грушевського втілив актор Богдан Бенюк (ліворуч). Роль керівника Директорії УНР Симона Петлюри зіграв Сергій Фролов (у центрі), його попередника на посаді Володимира Винничука — Євген Нищук
У фільмі ”Таємний щоденник Симона Петлюри” образ голови Центральної ради УНР Михайла Грушевського втілив актор Богдан Бенюк (ліворуч). Роль керівника Директорії УНР Симона Петлюри зіграв Сергій Фролов (у центрі), його попередника на посаді Володимира Винничука — Євген Нищук

155 українських кінотеатрів показують фільм "Таємний щоденник Симона Петлюри". В прокаті йде з 6 вересня.

Історична драма розповідає про життя голови Директорії Української Народної Республіки Симона Петлюри в еміграції. Він згадує свою участь у визвольних змаганнях. У Парижі Петлюру вбиває агент радянських спецслужб. Щоденник отамана знаходить його донька Леся.

— Моя мама була вчителем історії, — розповідає режисер Олесь Янчук, 61 рік.

— Розпитував її правду про минуле України — УНР, Голодомор. 10 років тому з фільмом "Владика Андрей" про єпископа української греко-католицької церкви Андрея Шептицького їздив на Каннський кіноринок. Проїздом уперше опинився в столиці Франції. Приятелі влаштували екскурсію. Пішли на вулицю Расіна, де розташований ресторан "Шартьє". На цьому місці застрелили Петлюру. Я емоційно це собі уявив. Зробив фотографії. За півроку знову був у Парижі, пішов на цю вулицю. Відчув, що почало притягувати до цієї теми. Коли Петлюру вбили, одночасно знищили ідею і надію повернення незалежності України. Мені було цікаво вивчити Петлюру як людину. Він постійно мав сумніви. Можливо, це також призвело до того, що УНР не втрималася. А ще Україна була втомлена від війни, масової еміграції. Захід у 1920-х фактично не підтримав нашу визвольну боротьбу. Керівництво України мало внутрішні конфлікти.

Хотів розповісти правду про Петлюру. СРСР зробила з нього організатора єврейських погромів. Із музею Петлюри в Парижі отримали протокол суду над його вбивцею Самуїлом Шварцбардом. Розкриває технологію радянської пропаганди, яка і сьогодні працює в Росії.

Сценарій "Таємного щоденника Симона Петлюри" Олесь Янчук писав шість років.

Консультантом запросили кандидата історичних наук Володимира Сергійчука. У свій час видав тритомник документів, листів, статей Симона Петлюри.

— Петлюра для мене — найбільший український державник ХХ століття, — каже Володимир Сергійчук, 68 років.

— У секретних архівах я знайшов наказ Петлюри розформувати військову частину за єврейський погром у Бердичеві. Суворо карав тих, хто вдавався до безчинств. 1917-го Петлюра краще за всіх побачив — без національної армії української держави не буде. Допомагав здобувати незалежність сусідам. Коли тимчасовий уряд Росії розігнав фінський парламент через вимоги самостійності, Петлюра, як голова українського військового комітету, заборонив українізованим частинам північного фронту й кораблям балтійського флоту штурмувати фінський парламент. Петлюра до кінця був зі своїм народом і армією. Центральна Рада мала наївну віру в добру душу і прагнення російських соціалістів.

Симона Петлюру зіграв 44-річний Сергій Фролов з Одеського театру юного глядача. Його дружину Ольгу — Ірма Вітовська, 43 роки, доньку — 24-річна Вікторія Янчук — дочка Олеся Янчука.

У ролі Михайла Грушевського в "Таємному щоденнику Симона Петлюри" задіяний Богдан Бенюк, Володимира Винниченка втілив міністр культури Євген Нищук. Бюджет фільму становить 44 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Фільм "Таємний щоденник Симона Петлюри" розкриває технологію російської пропаганди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі