середа, 07 березня 2007 17:57

Фільм про упівців знімуть у Голлівуді

11-серійний фільм про бій 5 тис. українських повстанців з енкаведистами біля урочища Гурби Здолбунівського району Рівненської області знімуть у Голлівуді. В основу стрічки покладуть історичну розвідку "Гурби: квітень 1944 року" рівнян Олега Тищенка, 40 років, та Ігоря Марчука, 30 років.

— Щойно почали перемовини. Тому прізвища називати не коректно, — розповідає "ГПУ" Ігор Марчук. — Не знаю, буде це художній фільм чи документальний.

Але автори вже попросили для себе епізодичні ролі.

1 березня Марчук отримав електронного листа від американців. Вони пропонували йому стати історичним консультантом фільму. Згодом історикові передзвонили на роботу в дослідницький центр.

— Це кінематографісти з української діаспори, — каже Марчук. — Їх цікавило, чи живі учасники й очевидці бою у Гурбах на Здолбунівщині і чи можна відтворити атмосферу тих подій, знайти зразки костюмів і зброї.

Американці натрапили на книгу в бібліотеці Конгресу США. Її видала Рівненська облдержадміністрація. Попереднє видання книжки фінансував австралійський мільйонер Юрій Борець — колишній командир УПА.

— Якщо американці приїдуть до Рівного — не прогадають, — запевняє Олег Тищенко. — Ми маємо каталог документальних сюжетів про бійців УПА, спогади свідків бою, які збирали десять років.

Тищенко вже працював історичним консультантом у фільмі "Бандеровцы: война без правил" для московського телеканалу "Россия". Також допомагав знімати стрічку про повстанців канадському режисерові Юрію Луговому.

Зараз ви читаєте новину «Фільм про упівців знімуть у Голлівуді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі