Ексклюзиви
середа, 22 жовтня 2008 17:30

Фільм про Путіна не показали в Росії

20 жовтня в столичному кінотеатрі "Київ" демонстрували документальний фільм 60-річного французького режисера Жана-Мішеля Карре "Система Путіна". У ньому йдеться про кар"єрний шлях російського прем"єр-міністра Володимира Путіна. Робота над стрічкою з бюджетом $40 тис. тривала три роки.

— Вирішив зняти цей фільм, коли дізнався про 120 тисяч жертв другої чеченської війни 1990 року. Не хочу, щоб таке повторилося в інших країнах, — каже Карре.

Француз сидить у столичному кінотеатрі "Київ". Поряд із ним сценаристка Джил Емері, 59 років. Жан-Мішель спирається ліктем на спинку крісла молодої перекладачки. Він бере участь у дискусії "Кіно проти тоталітаризму", яка відбувається в рамках кінофестивалю "Молодість".

Розповідає, що разом із Емері тричі зверталися до Володимира Путіна та людей із його оточення за інтерв"ю. Кремль відмовив. Француз записав 200 год. розмов зі шкільними друзями Путіна, його вчителями.

— Друзі радилися з ним, перш ніж погоджуватися на розмову, — додає Емері кутається в червоний шалик. — Від багатьох інтерв"ю ми відмовилися, бо хотіли розповісти не про людину, а про систему.

Російське телебачення від картини відмовилося. Грузинський національний телеканал хотів купити її, але забракло грошей. У Франції фільм показали пізно ввечері. У решті країн Європи його транслювали із 18.00 до 21.00 — коли біля телевізорів збирається найбільше людей.

У кінці стрічки лідер російської партії "Яблуко" 56-річний Григорій Явлінський попереджає, що російська авторитарна система нестабільна й може статися будь-що.

— Він не помилився. Російські війська в серпні вчинили справжній погром у Грузії. Хочемо із цього зробити нову кінцівку для фільму, — каже режисер.

Карре й Емері пишуть книгу про Путіна. У ній опублікують матеріали, які не ввійшли до фільму.

На прем"єру стрічки про Політковську приїхав її син

За день до цього 29-річний Ілля Політковський представив на "Молодості" стрічку "Лист до Анни" — про покійну матір, журналістку Анну Політковську. Жінку застрелили в ліфті власного будинку в Москві 7 жовтня 2006-го, на 54-й день народження Путіна. Вбивцю не знайшли. Перед смертю Анна Політковська готувала матеріал про війну в Чечні. Фільм зняв німецький режисер Ерік Беркґраут, 50 років.

Ілля Політковський працює піар-менеджером в одній із московських компаній.

— Це найкращий фільм про маму, — каже він. — Люди по-різному його сприймають. У Берліні під час прем"єри хіхікали над одними моментами, в Києві — над іншими.

Політковський був у Києві день. Із прес-конференції поїхав до аеропорту. Фільм показуватимуть у кіноклубі Києво-Могилянської академії. Вхід безкоштовний.

Зараз ви читаєте новину «Фільм про Путіна не показали в Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути