вівторок, 15 січня 2019 00:50

Фільм про Голодомор потрапив до основного конкурсу Берлінського кінофестивалю

Фільм про Голодомор потрапив до основного конкурсу Берлінського кінофестивалю
lysty.net.ua

Історична драма "Гарет Джонс" про Голодомор 1932–33 років потрапила в основну конкурсну програму 69-го Берлінського кінофестивалю. Пройде в столиці Німеччини 7–17 лютого.

1933 рік, вельський журналіст Гарет Джонс приїхав у СРСР. Розслідує злочини сталінського режиму, зокрема штучний голод в Україні. Більшість представників західної преси в той час замовчували правду про трагедію українського народу, за сюжетом.

Фільм "Гарет Джонс" спільного виробництва Польщі, України та Великої Британії. Режисерка картини — полячка Аґнєшка Голланд, 70 років. 2012-го її номінували на "Оскар" зі стрічкою "У темряві" про Голокост на території Галичини.

— Важливо, що з усіх фільмів, підтриманих Держкіно, саме "Гарет Джонс" змагатиметься цьогоріч за головну нагороду Берлінале, — каже голова Держкіно Пилип Іллєнко, 41 рік. — Він значущий не лише для нашого кінематографа, але й для всієї України. І тому прем'єра стрічки на фестивалі допоможе донести світові правду про Голод 1932–1933 років як геноцид української нації.

Головну роль зіграв англієць 33-річний Джеймс Нортон. Також у фільмі задіяні українські актори Яків Ткаченко, Олег Драч, Володимир Федорук, Анна Шайдюк, Анастасія Чала та Аліна Ковальська. Зйомки почалися в березні 2018 року в Києві. На Київщині фільмували сцени подорожі головного героя Україною. Епізоди в Москві відзняли в Харкові. Згодом робота над стрічкою продовжилася в Польщі та Шотландії.

Вихід фільму "Гарет Джонс" в український прокат заплановано на осінь 2019

Зараз ви читаєте новину «Фільм про Голодомор потрапив до основного конкурсу Берлінського кінофестивалю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі