понеділок, 26 березня 2007 15:28

Фільм Кіри Муратової визнали кращим у СНД і країнах Балтії

Минулої п"ятниці в московському Центральному академічному театрі російської армії вручали нагороди російської Академії кінематографічних мистецтв "Ніка".

Церемонія відбулася 20-й раз. Кращим фільмом СНД і країн Балтії визнали стрічку 72-річної української режисерки Кіри Муратової "Дві історії: одна складна, друга простіша". Вона отримала вкриту позолотою бронзову статуетку грецької богині перемоги Ніки. Коштує така $700.

Сценарій до чорно-білої картини "Дві історії" написали чоловік Муратової Євген Голубенко та актриса Рената Литвинова.

— Це був спільний російсько-український проект із бюджетом півтора мільйона доларів, — розповідає Муратова "ГПУ". — Але Росія нас "кинула". Добре, що український продюсер Олег Кохан знайшов гроші. Знімали минулої зими в Одеському театрі української драми. Там були страшенні протяги. Група перехворіла на бронхіт. А я кашляла голосніше за всіх.

У стрічці грають російські актори Ніна Русланова, Олександр Баширов, Рената Литвинова та українці Володимир Горянський, Наталя Бузько й Богдан Ступка.

— Під час зйомок у Ступки серце прихоплювало, — згадує режисерка. — Потім він вивихнув руку, довелося гіпс накладати.

"Ніку" в номінації "Честь и достоинство" вручила 79-річному Ельдару Рязанову Людмила Гурченко, 71 рік. Вона зіграла головну роль у його комедії "Карнавальна ніч".

— Я довго думала, хто має вручати премію Ельдару Олександровичу, — сказала актриса зі сцени. — Після тяжких роздумів дійшла висновку, що саме я. Люблю тебе, — звернулася до режисера.

З нагоди 20-річчя премії нагороду "За видатний внесок у російський кінематограф" вручили мультиплікатору Федору Хитруку, який зняв мультик про Вінні Пуха. 90-річному режисерові зала аплодувала стоячи. Хитрук отримав "Ніку", горщик із медом, повітряну кульку та хвіст іграшкового віслючка.

Лауреати "Ніки"

Кращий фільм країн СНД і Балтії — "Дві історії: одна складна, друга простіша" Кіри Муратової
Кращий ігровий фільм — "Острів" Павла Лунгіна
Кращий неігровий фільм — "Зощенко й Олеша: подвійний портрет в інтер"єрі епохи" Євгена Цимбала
Краща режисерська робота — Павло Лунгін ("Острів")
Краща сценарна робота — Ігор Порубльов, Олександр Велединський ("Живий")
Краща чоловіча роль — Петро Мамонов ("Острів")
Краща жіноча роль — Євгенія Симонова ("Многоточие")
Краща чоловіча роль другого плану — Віктор Сухоруков ("Острів")
Краща жіноча роль другого плану — Лія Ахеджакова ("Зображаючи жертву")
Відкриття року — режисер Іван Вирипаєв ("Ейфорія")

Зараз ви читаєте новину «Фільм Кіри Муратової визнали кращим у СНД і країнах Балтії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі