середа, 23 січня 2008 16:01

Фільм із Миколою Вереснем покажуть у Роттердамі

У нідерландському Роттердамі з 23 січня по 3 лютого триватиме 37-й Міжнародний кінофестиваль авторського кіно. Уперше в конкурсній програмі кінофоруму покажуть український фільм "Проект Меніни". Це дебютна стрічка режисера та художника Ігоря Подольчака, 45 років.

— За жанром це психологічна драма, — розповідає він. — Сюжетна лінія відсутня, усе базується на образах та відчуттях. Герої не мають імен. В основі фільму історія про сім"ю, яку мені розказав друг-невропатолог. Хворий на астму та екзему чоловік за допомогою  хвороб маніпулює рідними. А члени родини не знаходять у собі сил змінити ситуацію, бо живуть за інерцією.

Сина головного героя зіграв телеведучий Микола Вересень. Загалом у фільмі задіяно семеро акторів, лиш один із них професійний — Любов Тимошевська, яка грає маму.

Співрежисером картини став американський кліпмейкер і фотограф Дін Карр. Він знімав кліпи для Мерліна Менсона, Джона Леннона, Оззі Осборна. Над стрічкою працювали два роки. Зйомки відбувалися восени 2006-го в Києві, тривали місяць. Бюджет картини — $1 млн. В Україні прем"єра фільму відбудеться наприкінці весни. Це буде одноразовий показ у київському кінотеатрі.

Торік на Роттердамському фестивалі демонстрували українську стрічку "Біля річки" Єви Нейман, але в позаконкурсній програмі. Цього року на фестивалі відбудеться 14 прем"єр, загалом покажуть фільми 370 режисерів. Картина, що отримає головний приз — "Нагороду Тигра", йтиме в нідерландських кінотеатрах.

1994 року на орбітальній станції "Мир" пройшла виставка картин Ігоря Подольчака. Це була перша в історії художня виставка в космосі. Роботи митця є в приватних колекціях у 26 країнах світу.

Зараз ви читаєте новину «Фільм із Миколою Вереснем покажуть у Роттердамі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі