пʼятниця, 16 травня 2008 17:34

Філія аукціону "Сотбіс" може з"явитися у Києві

В Україну вперше привезли твори мистецтва, які виставлятимуть на продаж в одному з найстарішиху аукціонних домів світу. З кожної проданої картини "Сотбіс" отримує 10%  комісійних від її продавця й 25% від покупця. Торік лише на творах російського мистецтва аукціон заробив $180,8 млн. Його приїзд до Києва пояснюється що раз більшою активністю на торгах колекціонерів з України.

— Торік українські колекціонери на торгах аукціону "Сотбіс" витратили 26 мільйонів доларів — удвічі більше ніж три роки тому, — стверджує головний директор відділу британського аукціонного дому в СНД Михайло Каменський, 48 років.

Хто саме, не каже.

— Один із основних принципів фірми "Сотбіс" — ми можемо розповідати багато смішних історій із торгів, але ніколи не назвемо імен наших клієнтів, — пояснює.

У столичному Музеї західного мистецтва ім. Богдана і Варвари Ханенків Михайло Каменський відкрив виставку 23 картин російських та українських художників XIX–XX ст. 9 та 10 червня їх продадуть на вечірніх торгах "Сотбіс" у Лондоні.

— Українці стають заможнішими, а відтак вони починають купувати красиві й вічні речі, — продовжує. — Звичайно, не середній клас, а великі підприємці. Вони керуються не тільки смаком, а й інвестиційним потенціалом картини. Бо завжди приємно придбати щось за мільйон і знати, що в майбутньому ця сума може подвоїтися.

Головною метою приїзду "Сотбіса" до України Каменський називає розвідку, а далі, можливо, відкриття в Києві філії аукціонного дому.

— Для реклами в світі аукціон — найкращий засіб, — додає. — ЗМІ завжди віддають перевагу висвітленню аукціонних рекордів, ніж виставкам, незалежно якого вони рівня. Аукціон ефективніший засіб пропаганди, ніж музей.

Головним лотом майбутніх торгів у Лондоні він вважає "Натюрморт із фруктами" російської авангардистки, внучатої племінниці Олександра Пушкіна — Наталії Гончарової. За неї планують виручити $6 млн.

Аукціон ефективніший засіб пропаганди, ніж музей

Також на аукціоні будуть представлені роботи Михайла Ларіонова, Костянтина Коровіна, Костянтина Юона, Марка Шагала, Олександри Екстер, Івана Айвазовського та інших живописців.

Київська виставка аукціону "Сотбіс" триватиме до завтра.

100 мільйонів доларів виручили за чотири роботи

Цього місяця на нью-йоркському аукціоні "Сотбіс" установили нові рекорди цін. Організатори за чотири роботи виручили майже $100 млн.
Картину французького кубіста Фернана Леже придбала арт-дилер із Цюриха Доріс Амманн за рекордну для полотен цього художника суму $39,2 млн. Попередня вартість роботи варіювалася від $35 млн до $45 млн.
Другим за ціною лотом стала картина норвезького експресіоніста Едварда Мунка. Полотно "Дівчата на мосту" (1902) продали за $30,8 млн, хоча розраховували отримати  лише $28 млн.
Скульптуру Альберто Джакометті "Венеціанська жінка VIII" (1957), яка складається з чотирьох бронзових жіночих фігур, придбали за $10,1 млн. А за його ж "Портрет Кароліни" отримали $14,6 млн. Експерти оцінювали цю роботу в $15 млн.

Лєра ЛАУДА

Зараз ви читаєте новину «Філія аукціону "Сотбіс" може з"явитися у Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі