понеділок, 07 квітня 2008 17:09

Енді Ворхол на 102 мільйони доларів обігнав Пабло Пікассо

Уперше за 10 років картини іспанського художника Пабло Пікассо за вартістю на аукціонах поступилися першістю роботам американського митця українського походження Енді Ворхола. Кілька його полотен торік продали за $422 млн. Це на $102 млн більше, ніж Пікассо.

Рейтинг склав французький мистецький інтернет-портал "Артпрайс". Він підсумував вартість проданих торік картин кожного художника. Таким чином, уклали десятку митців, полотна яких найбільше купують. Окрім Ворхола та Пікассо із першим і другим місцями, до десятки ввійшли Френсіс Бекон ($245 млн), Марк Ротко ($207), Клод Моне ($165), Анрі Матісс ($114), Жан-Мішель Баск"я ($102), Фернан Леже ($92), Марк Шагал ($89) та Поль Сезанн ($87).

Енді Ворхол народився 1928 року в сім"ї українських емігрантів у місті Пітсбург, штат Пенсильванія. Справжнє його ім"я — Андрій Ворхола.

Родина майбутнього художника переїхала до Америки із лемківського села Микове, що нині розташоване на території Словаччини.

Знаменитим Ворхол став 1962-го. Тоді створив серію полотен, на яких зобразив банки з-під консервів, кока-коли, грошові купюри, газети. Критики заявили, що "твори художника майстерно розкривають вульгарність і порожнечу західної культури". Картини порівнювали з американським поп-артом. Митець також малював портрети сучасників: Мерилін Монро, Міка Джаґґера та Мао Цзедуна.

В Енді Ворхола картини замовляли співаки Джон Леннон, Лайза Мінеллі, Даяна Росс, Майкл Джексон, актриса Бриджит Бардо.

Художник помер у лютому 1987-го в Нью-Йорку. Похований у Пітсбурзі. Найбільше його робіт — 12 тис. — зберігається у місцевому музеї. Кілька є в музеї міста Межилaбірці, що на сході Словаччини.

Родина майбутнього художника переїхала до Америки з лемківського села Микове

Роботи митця нині продають не менш ніж за мільйон доларів. Одну з них, "Аварія зеленої машини", торік на аукціоні "Крісті" гонконгівський мільярдер Джозеф Лау купив за $71 млн. Початкова ціна становила $25 млн. Перед тим він придбав Ворхолів портрет Мао Цзедуна за $17,3 млн.

Зараз ви читаєте новину «Енді Ворхол на 102 мільйони доларів обігнав Пабло Пікассо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі