вівторок, 10 липня 2018 00:10

Елізабет Ніцше зачарувала Гітлера

Елізабет Ніцше зачарувала Гітлера
У видавництві "Фоліо" вийшов роман "Минуле і дами" Фото: Yakaboo

— У Лу Андреас фон Саломе були закохані німецький філософ Фрідріх Ніцше та письменник Пауль Реє. Для спільного фото жінка змусила обох запрягтися до воза. Сама взяла в руки батіг і поганяла. Під вплив Лу також потрапили композитор Ріхард Вагнер і психолог Зігмунд Фрейд, — розповідає харківська письменниця 86-річна Ніна Воронель.

У видавництві "Фоліо" вийшов її роман "Минуле і дами".

— Ніхто до мене не здогадався назвати Лу Саломе найрозкішнішою жінкою Європи ХІХ століття. Я почала збирати деталі її життя. Список Лу включає тільки видатних чоловіків. Простежувала, як нитки їхніх доль закручувалися навколо однієї жінки. Історія Європи, написана чоловіками, стала виглядати по-новому. Хочеться сказати — по-жіночому.

Окремо в романі йдеться про письменницю Мальвіду фон Мейзенбуг.

— Саломе користувалася чоловіками. Мальвіда ж розкривала їхній талант, іноді навіть прихований від самих себе. Так це було з молодим пересічним піаністом Роменом Ролланом (класик французької літератури. — ГПУ), далеким від письменства. Вона підтримувала й надихала похвалами Ріхарда Вагнера (німецький композитор. — ГПУ). Переклала німецькою Олександра Герцена (російський філософ. — ГПУ) і виростила його дочку Ольгу, — говорить літератор Михайло Юдсон, 62 роки.

Третьою головною героїнею книжки стала сестра Ніцше — Елізабет. Жінка була близька з братом, але не прийняла його закоханість в Лу. В результаті філософ відмовився з нею спілкуватися.

— Маленька, негарна Елізабет стала дружиною харизматичного балакучого антисеміта Бернарда Фюрстера. З ним створила серед джунглів Парагваю колонію "Німеччина Нова". Арійський рай без євреїв. Зібрала 20 сімей, які все покинули і поїхали на інший континент. План провалився, колонія збідніла. Бернард не витримав і випив отруту. Через багато років після смерті чоловіка Елізабет зачарувала Адольфа Гітлера. Навмисне дописала, перекрутила тексти брата. Створила уявлення, що Фрідріх Ніцше — антисеміт, — предтеча й ідейний натхненник німецького нацизму. Виліпила образ, який не має ні найменшого стосунку до дійсності, — додає Юдсон.

Роман "Минуле і дами" у книгарнях коштує 105 грн.

Зараз ви читаєте новину «Елізабет Ніцше зачарувала Гітлера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі