середа, 12 вересня 2007 15:32

Джо Завінул запивав горілку пивом

 

Один із засновників стилю джаз-рок, австрійський піаніст Джо Завінул помер від раку. Це сталося у вівторок у клініці "Вільгельміна" у столиці Австрії Відні. Йому було 75 років. Американський джазовий журнал "Даун Біт" 28 разів називав Завінула музикантом року. Джо тричі отримував премію Американської академії звукозапису "Ґреммі".

У квітні 2003-го він зі своєю групою "Завінул Сіндікейт" виступав у київському Жовтневому палаці.

— Зала була напівпорожня, — пригадує редактор музичного журналу "Нота" В"ячеслав Криштофович, 30 років. — Квитки продавали дуже дорого. Після концерту Завінул сказав, що навіть в Африці у нього слухачів збирається більше. Потім випив триста грамів горілки і запив склянкою пива. Питав: "Що ж ти куриш, як паровоз? Я от кинув палити у 12 років". Перед концертом на прес-конференції журналісти подарували Завінулу шалик і шапочку уболівальників "Динамо". Але Джо зізнався, що футболу не любить. Друге його захоплення після музики — бокс. Колись у Нью-Йорку він був помічником тренера вищої ліги. Казав, що тричі на тиждень обов"язково боксує. Братам Кличкам порадив змінити тренера.

Завінул народився у селі Кірхбах під Віднем. Його мама, циганка, працювала на віденській фабриці. Тато був різноробом, але любив музику. Перший інструмент — акордеон — подарував синові на 6-річчя. Під час Другої світової війни батько Джо  воював на Дніпропетровщині як австріяк у німецькій армії.

Після війни Джо зацікавився джазом. У 20 років уже виступав із кращим австрійським саксофоністом Гансом Кольнером.

— 1956-го Завінул поїхав у Нью-Йорк і грав у колективах чорношкірих музикантів Джуліана Еддерлі та Майлза Девіза. Для білого це велике досягнення, — каже  В"ячеслав Криштофович. — Джо любив казати: уявіть оркестр із чорношкірих музикантів, а серед них я — біла лисувата пляма.

Завінул створив джаз-рокові групи "Везер Репорт", "Везер Апдейт" і "Завінул Сіндікейт". В останні роки на гастролях по Європі з піаністом Фрідріхом Ґульда виконував музику Гайдна.

Мав синів Івана та Еріка-Джозефа. Їм дістанеться мільйонний спадок Завінула та джазовий клуб "Бірдланд" у столиці Австрії Відні.

Зараз ви читаєте новину «Джо Завінул запивав горілку пивом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі