вівторок, 17 травня 2016 00:06

Джамала виграла Євробачення
2

Про перемогу на Євробаченні української співачки ­Джамали (в центрі) оголосили о 1:38 за київським часом
Фото: REUTERS

Українська співачка 32-річна Джамала перемогла на Євробаченні з композицією "1944". 61-й пісенний конкурс відбувався у столиці Швеції Стокгольмі. Взяли участь виконавці з 42 країн. Журі дало Джамалі друге місце, післ я представниці Австралії — 27-річної Дамі Ім. Росіянин Сергій Лазарев, 33 роки, отримав найбільшу кількість глядацьких голосів. А за сумою балів перше місце посіла українка.

— Краща артистка країни перемогла в найстрьомнішому поп-конкурсі Європи, — каже музичний критик Ігор Панасов, 40 років, головний редактор порталу CultProstir.ua. — Джамала зуміла достукатися до сердець людей, які відчувають більше, ніж будь-які професійні журі. Вірю, саме вона достукалася, а не хтось у Європі розіграв карту України. Бо Джамала співає так, що сухі гілки розквітають на деревах.

Пісню, що перемогла на Євро­баченні-2016, Сусана Джамаладінова (справжнє ім'я співачки. — ГПУ) написала позаторік. ­Присвятила її 70-й річниці депортації кримських татар. За основу взяла історію своєї бабусі, яка втратила дитину під час примусового переселення в Середню Азію.

Для конкурсу текст "1944" переклали англійською, а у приспіві залишили слова кримськотатарської народної пісні.

— Пісня Джамали відрізняється від традиційної стилістики Євробачення. За останні роки такої музики там не було, — каже 53-річний Михайло Крупієвський, режисер-постановник концертних заходів. — Звісно, перемогла вона не лише завдяки вокалу. Зараз у Євробаченні багато політики. На голосування впливають враження людей від подій у світі. Гадаю, найголовнішим був той посил, що Джамала вкладала в пісню.

На її рівні не виступив ніхто. Так глибоко не вразив жоден виконавець. Єдине зауваження — до сценографії виступу. Бракувало візуальних образів — щоб глядачі зрозуміли, про що співає українська конкурсантка.

Джамала здобула другу перемогу для України на Євробаченні. 2004-го це зробила Руслана Лижичко з піснею "Дикі танці".

7 разів перемагали на Євробаченні представники Ірландії. Музиканти цієї країни мають ще один рекорд: вони єдині вигравали тричі поспіль — 1992‑го, 1993-го та 1994-го. Перше Євробачення відбулося 1956 року. Україна бере участь у конкурсі з 2003-го.

Зараз ви читаєте новину «Джамала виграла Євробачення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі