четвер, 24 вересня 2020 00:00

"Дякую Леніну, що не забрав Фінляндію"

Автор: Alisa Kalyuzhnaya
  Українська прем'єра антиутопії "Номери" Олега Сенцова й Ахтема Сеїтаблаєва відбудеться на 11-му Одеському міжнародному кінофестивалі. Пройде онлайн з 25 вересня до 3 жовтня
Українська прем'єра антиутопії "Номери" Олега Сенцова й Ахтема Сеїтаблаєва відбудеться на 11-му Одеському міжнародному кінофестивалі. Пройде онлайн з 25 вересня до 3 жовтня

Українська прем'єра драми "Атлантида" про Донбас після звільнення від окупантів відбудеться на 11-му Одеському міжнародному кінофестивалі. Пройде з 25 вересня до 3 жовтня у форматі онлайн. Покажуть 97 фільмів.

Стрічка Валентина Васяновича торік отримала головний приз у секції "Горизонти" на Венеційському кінофестивалі.

— Іноді є відчуття, що за 125 років історії кіно вже все було знято. Насправді зовсім не так. Після перегляду деяких фільмів нашого фестивалю ви скажете: "Я такого ніколи не бачив". Ми шукали роботи, що мають новаторський підхід, — каже 33-річний Антельм Відо, програмний директор Одеського кінофестивалю.

— До міжнародного конкурсу також потрапила литовська стрічка "Невидимий" спільного виробництва з Україною. Розповідає про танцівника Йонаса, якого пригнічує рутина, вікова криза. Проводить час у Карпатах. У санаторії його помічає продюсер і запрошує взяти участь у танцювальному проєкті литовського телебачення, за сюжетом. Одну з ролей грає український актор Олександр Ігнатуша, — продовжує Відо.

— Серед прем'єр — угорська комедія "Товариш Дракуліч". На початку 1970-х Угорщина організовує день донора у В'єтнамі, який веде війну зі США. Як почесний гість туди прибуває вампір. За ним стежить молода пара, що працює в угорській таємній поліції. Виникає любовний трикутник, де кожен змушений обирати між коханням, кров'ю та комунізмом.

У позаконкурсній програмі "Спеціальні покази" представлена стрічка "Номери" Олега Сенцова й Ахтема Сеїтаблаєва про ув'язнене суспільство, яке намагається побороти страхи й отримати свободу. Це перший в історії український фільм, який знімався без фізичної присутності одного з авторів. Сенцов тоді перебував у виправній колонії в російському місті Лабитнангі.

У фестивалі візьме участь канадський композитор Говард Шор. Його музика звучить у понад 80 голлівудських фільмах, зокрема у трилогії "Володар перснів", за яку отримав три "Оскари". Співпрацював із Мартіном Скорсезе, Девідом Кроненберґом, Девідом Фінчером. Шор очолить журі міжнародного конкурсу та проведе майстер-клас.

Вісім стрічок із дев'яти країн покажуть у конкурсі європейських документальних фільмів 11-го ОМКФ.

— Шукали роботи, що поєднують глядацьке кіно й сильне авторське начало, — говорить куратор конкурсу, режисер-документаліст Сергій Буковський, 60 років.

— Серед прем'єр — фінська картина "Диригування" про музичну академію в Гельсінкі. Душить жаба, коли дивишся, як там готують молодих диригентів. Дякую Леніну, що не забрав Фінляндію.

"Я хочу тебе, якщо насмілишся" — шокуюча, провокативна стрічка. Мати-алкоголічка народила двох дів­чат. Одна — сліпа, друга має церебральний параліч. Буває кіно, коли від таких персонажів хочеться відвертати очі, а тут дивишся на все з якимось подивом.

"Сестри Росінанта" знімали в Іспанії. Через економічну кризу багато власників викинули коней, як у нас собак, на вулицю. Група дівчат намагається рятувати нікому не потрібних тварин, роблять для них притулок.

На ОМКФ вручать 12 нагород. Лауреата головної — гран-прі "Золотий Дюк" — визначать глядачі. Грошовий еквівалент становить 3 тис. євро — 98 тис. грн.

Батько зниклого безвісти добровольця бореться за правду

Сім повнометражних та 11 короткометражних фільмів увійшли до національного конкурсу 11-го Одеського кінофестивалю. Серед них — документальна стрічка "Бєс". Розслідує викрадення і ймовірне вбивство добровольця Олексія Кудрявцева. 2014-го потрапив у полон. Останнє відео з ним виклали в інтернет 15 липня того року. Олексія допитує терорист Ігор Безлер на прізвисько Бєс.

Режисер 31-річний Єгор Трояновський разом із рибалкою Миколою Кудрявцевим, батьком Олексія, вирушив слідами викрадачів. Намагалися знайти свідків останніх годин життя бійця, а також тих, хто бачив його мертвим.

— Вразила рішучість, із якою діяв пенсіонер, сім'ю якого розірвала війна. Погрожував знайти терориста, який викрав сина, — каже Трояновський. Працював над картиною 6 років. — Це не просто приватна історія. З особистої трагедії переростає у протистояння порочній системі міжнародного правосуддя. Герой шукає справедливості в судах і мимохіть знаходить докази воєнних злочинів Росії на території нашої держави. А отже, він бореться не тільки за себе, а й за правду своєї країни.

У проєкті також узяв участь американський журналіст 67-річний Сергій Лойко. Бере інтерв'ю в Миколи Кудрявцева, щоб дізнатися більше про історію його сина і деталі розслідування.

Зараз ви читаєте новину «"Дякую Леніну, що не забрав Фінляндію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі