пʼятниця, 16 травня 2008 15:19

Дуже шкідливий роман

 

Після оприлюднення роману "Сатанинські вірші" із британським письменником Салманом Рушді стався всесвітній казус. Адже 99% людей, які звинуватили автора в усіх можливих гріхах проти ісламу, включно, мабуть, із аятолою Хомейні, цієї грубезної книги в руках не тримали і тим більше не читали її. Бо якби прочитали, то аж ніяк би не наважилися на безкомпромісні й негативні судження. Однак спрацював "принцип доміно", і Рушді обрали ворогом, який підважує принципи релігії і ображає почуття мільйонів мусульман.

Ціною постійного страху за своє життя Рушді розповів Заходу захопливу та складну історію про свою культуру й народ. Зламавши стереотипи, глянувши на табуйовані речі по-новому, автор зламав собі життя. Яскрава та колоритна історія, де сплітаються минуле та сучасність, "Сатанинські вірші" — по-справжньому шкідливий роман для людей, які не звикли думати своєю головою.


Про Салмана Рушді

Хочу повідомити сміливих мусульман усього світу, що автора книги під назвою "Шайтанські сури", написаної, віддрукованої та випущеної у світ у якості виклику ісламу, Пророку і Корану, так само, як і видавців, ознайомлених з її змістом, засуджено до смерті.

Рухолла Мусаві Хомейні, духовний лідер Ірану, 1989

Для британських мусульман Рушді став своєрідним Едуардом Лимоновим — але тільки замість нервових і образливих закидів, випадів на адресу й каміння в город Солженіцина як агента ЦРУ тут з"являється корумпований імам у фешенебельному лондонському Кенсінгтоні, явно списаний з іранського аятоли в Парижі. Сам аятола і його мулли не помітили б книги — це турботливі мусульмани вислали їм найцікавіші цитати з Лондона.

Зіновій Зінік, російський публіцист

Британський письменник і публіцист індійського походження Ахмед Салман Рушді народився 19 червня 1947 року в Бомбеї (Індія). Син мусульманського текстильного фабриканта навчався в університеті Кембриджа. Починав літературну кар"єру як автор творів наукової фантастики (дебютний роман "Ґримус", 1975). Славу авторові принесли "Опівнічні діти" (1981). Найвідоміша книга Рушді — "Сатанинські вірші" (1988). Її зразком почасти став роман Михайла Булгакова "Майстер і Маргарита". У "Сатанинських віршах" порушується проблематика основ ісламу. Роман викликав негативний резонанс у мусульманських країнах. Аятола Хомейні оголосив проти автора фетву, що наказувала кожному мусульманинові вбити його. Після цього письменник змушений жити під постійною охороною поліції. Салман Рушді був одружений чотири рази. Остання його дружина — індійська модель, акторка Падма Лакшмі.

Зараз ви читаєте новину «Дуже шкідливий роман». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі