понеділок, 26 березня 2007 15:27

Дружині Майбороди "Ярослав Мудрий" не сподобався

Прем"єра опери Георгія Майбороди "Ярослав Мудрий" за однойменною п"єсою Івана Кочерги відбулася в Національній опері. У постановку вклали 400 тис. грн.

— Це одна з найскладніших і наймасштабніших опер в українському репертуарі, — каже режисер-постановник Анатолій Солов"яненко, 26 років, син покійного співака. — Її можна порівняти хіба що з "Богданом Хмельницьким" та "Борисом Годуновим". Задіяна майже вся трупа театру.

На прем"єру прийшов президент Віктор Ющенко. Сів у бельєтажі з першою леді та старшою донькою Віталіною. Пані Катерина підсвічує ліхтариком і читає програмку. Глава держави слухає першу і третю дію. Під час другої їде до Українського дому на концерт Ольги Богомолець. У цей час в його крісло сідає Солов"яненко і щось розповідає Катерині Ющенко.

Партію Ярослава Мудрого виконує Сергій Магера, Інґіґерди — Лідія Забіляста, їхніх доньок Єлизавети й Анни — Ольга Фомічова та Олена Біхунова.

Георгій Майборода помер 15 років тому. Уперше "Ярослава Мудрого" він поставив 1975-го. Тоді партію князя виконував Олександр Загребельний, його дружини Інґіґерди — Гізелла Ципола. У постановці були задіяні Надія Куделя, Анатолій Мокренко, Галина Туфтіна, Андрій Іщенко та Анатолій Кочерга. Опера десять років була в репертуарі, доки театр не закрили на ремонт. Коли оперу поновлювали, не змогли відновити партитури.

— Партитура жодного разу не видавалася, — пояснює диригент Микола Дядюра, 45 років. — Там є речі, які лише Майборода розумів. На полях стоять якісь галочки та зірочки. Тому я скоротив оперу, зробив її динамічнішою.

Після завершення зал аплодував хвилин десять, але без особливого завзяття. Акторів глядачі зустріли сидячи. Встали тільки, коли вийшов основний склад. На сцену винесли два кошики червоних і жовтих гербер від президента та першої леді. Дружина покійного композитора Майбороди Тамара Петрівна сидить у партері й не аплодує.

— Зараз у мене немає такого враження, як 30 років тому, — зізнається. — Мене не влаштовує режисура. Деякі репліки треба було сказати з пафосом, інакше не вражає. Режисер дуже самовпевнений. Фінал перенівечив. Хоч за законом не має на це права. Я можу це оскаржити. Не знаю, як у нас далі складуться стосунки.

У день прем"єри Тамарі Петрівні виповнилося 85 років. Жінка ходить із паличкою. Кілька місяців тому їй зробили операцію на лівому стегні.

— Він так не хотів писати "Ярослава Мудрого"! — згадує про свого чоловіка. — Казав: я втомився від цих сцен, хочу ліричного, сучасного Онєгіна. Три роки його уламувала, доки почав писати. І ще три роки він його писав. На прем"єрі перша його фраза була: "Тепер я розумію, як писати оперу!" А це був уже його четвертий такий твір.

Зараз ви читаєте новину «Дружині Майбороди "Ярослав Мудрий" не сподобався». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі