пʼятниця, 10 жовтня 2008 18:03

До Києва привезли краватку Лесі Українки

Італійська поліція допомогла повернути в Україну три бронзові прикраси, датовані II–IV cт. Із ними привезли фотокартки, листи, особисті речі Тараса Шевченка та Лесі Українки. Цінності передали родичі письменників, які емігрували за кордон.

— Бронзові дзвоник, амулет і перстень італійські карабінери знайшли під час рейду антикварними крамницями, — розповідає заступник голови Служби зовнішньої розвідки 56-річний Василь Вакарюк. — А ми повернули їх до України.

Як потрапили речі до Італії, невідомо. Вакарюк припускає, що це справа чорних археологів. Прикраси оброблять розчинами й виставлять у Музеї історії.  

88-річна родичка Шевченка Оксана Міяковська-Радиш та нині покійна племінниця Лесі Українки Ольга Сергіїв передали до України раритети із власних колекцій. До музею Шевченка потрапили листи Кобзаря. До музею Лесі Українки — чорна краватка письменниці та два вишиті рушники. Один із них вона купила на Подільському ринку в Києві.

Родичі Лесі Українки вивезли ці речі за кордон 1943-го, під час німецької окупації.

Повертає їх мистецтвознавець 53-річна Тамара Скрипка з міста Нью-Йорк.

Голова Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей 43-річний Юрій Савчук зачитує указ президента про присвоєння Тамарі Скрипці ордена княгині Ольги ІІІ ступеня. Жінці дарують червону коробку з орденом.

— 1989-го за посилом пані Тамари я зустрічався в Нью-Йорку з Ольгою Сергіїв і вперше привіз багато цінних рукописів, пов"язаних із Лесею Українкою, — каже академік Микола Жулинський, 68 років. — Тамара склала детальний опис речей, що опинилися за кордоном.

Частину привезеного виклали на столі в холі Музею історії.

— А де зошит Красицького? Може, у коробці? — звертається до колеги директор музею Лесі Українки Наталія Терехова, 57 років. Жінки підходять до пакунка, який лежить на підлозі. Дістають затертий зошит. На кожній його сторінці олівцем намальовані портрети.

— Добре, що олівцем, бо чорнило гірше зберігається, — зауважує Терехова. — А де Лисенко? — знаходить сторінку з нотами. — Ось де, а я була злякалася. Сядемо сьогодні ввечері й спокійно роздивимося. Не часто нам роблять такі подарунки.

Зараз ви читаєте новину «До Києва привезли краватку Лесі Українки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі