середа, 21 березня 2007 15:15

Для зйомок фільму режисерка продала власний будинок

45-річна канадська режисерка Каролін Комбс влаштувала в Міністерстві культури допрем"єрний показ художньої стрічки "Справа уяви" за п"єcою "Кароліна". На нього прийшла голова Державної служби кінематографії Ганна Чміль.

— Це треба показати на кінофестивалі "Молодість"! — захоплено вигукнула вона.

У картині йдеться про емігрантів у Канаді Ярослава та Катерину. Діти знищеного радянською владою дисидента не можуть знайти роботу. Ярослав примушує сестру продати ікону, що залишилася від бабусі. Однак дівчина дарує її своєму одруженому коханцю-пакистанцеві. Ярослав убиває того. А гроші бере в своєї дівчини-кореянки.

Сценарій написав чоловік режисерки Майкл Комбс, 54 роки. Подружжя вклало в стрічку $353 тис. Вони продали будинок у Монреалі й переїхали до скромнішого помешкання у Ванкувері. П"ять років тому Комбси відвідали Україну. Державну службу кінематографії тоді очолювала Ганна Чміль. Вона виділила з бюджету $200 тис. і домовилася з Одеською кіностудією про зйомки.

Під час показу англієць заснув

— Дуже хотіла зняти епізоди на Потьомкінських сходах в Одесі, як Сергій Ейзенштейн, — каже Каролін Комбс. — Але Чміль звільнили. А інших українських чиновників стрічка не зацікавила.

— Майкл народився в англомовній родині канадської провінції Квебек, — розказує режисерка про чоловіка. — Його найкращим другом був український хлопчик Ярослав. За своїми спогадами чоловік і написав п"єсу "Кароліна".

— Але якісь розумники сказали Майклові, що в українців нема такого імені. Довелося в сценарії головну героїню назвати Катериною, — говорить письменник Володимир Сердюк, 50 років. Він переклав п"єсу "Кароліна" з англійської. — Спочатку твір мав перекладати Ярослав Стельмах. Та коли він їхав зі словниками на дачу, врізався в бензовоз і згорів. Через Мінкульт Комбси знайшли мене.

Сердюк та його дружина Наталя зіграли в стрічці епізодичні ролі.

Майкл Комбс — відомий у Канаді драматург. У юності бурив лід на Північному полюсі й набирав воду для дослідів. На зароблені гроші відкрив експериментальний театр у Торонто. Нині викладає у Ванкуверському університеті акторську майстерність. Одна з його студенток, Стефані Хайєс, зіграла у фільмі головну героїню.

— Ми не мали грошей платити знімальній групі, — пригадує режисерка. — Тому звернулися до канадської профспілки акторів. Нам пропонували п"ятьох. Сказали, що зараз їхня черга працювати. Майкл здивувався: "А якщо серед них буде негр? Який же це українець?". Йому відповіли, що він — расист.

Каролін розповідає, що стрічка побувала на шести міжнародних кінофестивалях:

— Під час показу в корейському місті Пусан один англієць заснув. А японцеві сподобалося. Казав, схоже на японське кіно, бо сюжет повільно розвивається, але швидко закінчується.

Зараз Каролін Комбс шукає дистриб"ютора, який допоміг би показати картину в українських кінотеатрах.

Зараз ви читаєте новину «Для зйомок фільму режисерка продала власний будинок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі