вівторок, 07 червня 2016 07:30

"Дівчині вже виповнилося 18 років. Усе було законно"
2

Харків’янка Олександра Борисова зображує дорослу жінку, яка любить курити. На фото дівчині вісім років
 На цьому фото дівчині 18 років

Харків'янка Олександра мріяла про кар'єру топ-моделі. Вона — героїня "антиромантичного портфоліо". Так свою колекцію знімків дівчини на­звав 56-річний фотохудожник Сергій Братков. Його виставка відкрилась у київській галереї "Воздвиженська артсхаус".

Експозиція починається двома постановочними фото дівчини з цигаркою. Вона ніби ховається від батьків у ванній кімнаті. На першому знімку їй 8 років, на другому — 18.

Сергій Братков народився у Харкові, навчався в тамтешній Художній школі імені Рєпіна та в політехнічній академії. Представляв Україну на багатьох мистецьких фестивалях, зокрема, на бієнале у Сан-Паулу та Венеції. Останні 16 років живе у Москві.

— Сашу знаю з дитинства. Вона — донька мого друга, художника Олексія Борисова, — розповідає Сергій Братков. — Якось я гостював у них і помітив, що вона чимось страшенно засмучена. Поговорили. Саша розповіла, що не може знайти роботу своєї мрії. Дуже хотіла зробити кар'єру топ-моделі. А я кажу: "Ти найкраща модель у світі! А я — найкращий фотохудожник. Зроблю тобі крутезне портфоліо". За дві доби ми зняли понад три сотні фото. Для виставки відібрали 75.

На одному знімку дівчина позує в чорному купальнику і чоботах, ставить ногу на стілець, вигинається й показує на камеру язика. На іншому — скидає сірий сарафан, залишаючись у білизні. Тлом слугує зелений паркан з оголошеннями. Перед кіоском з випивкою Олександра у довгій чорній сукні з розрізом нахиляється і поправляє застібку на босоніжках.

— Це була дуже незвична зйомка. Нею навіть Саша була трохи шокована, — продовжує Сергій Братков. — Вона досі соромиться деяких світлин і просить не розкривати всіх подробиць нашого експерименту. Але ж нічого скандального в них немає. На фото — повнолітня модель. Їй тоді вже виповнилося 18, усе було цілком законно.

Раніше Саша брала участь у багатьох гламурних зйомках. Про таку роботу в 1990-ті всі дівчата в Україні мріяли. Це як у радянські часи всі хотіли бути стюардесами. Думали, що на подіумі почнуть одразу багато заробляти, вдало вийдуть заміж. А після школи у багатьох ці ілюзії розбивалися.

Мені найбільше подобається серія з чотирьох знімків — "Хелоу, Бетмен!" Я в них відчуваю не просто родинне тепло, а кураж, веселу дружбу батька й доньки. Ми дуже сміялися, коли ці двоє перевдягалися й позували на камеру. Льоша справжній барахольщик. Ми почали розбирати його речі й відшукали там костюми кіношних супергероїв і ще багато цікавого. Саша знайшла свої наряди, в яких знімалась у своїх модних показах. От ми й порівняли гардеробчик доньки і тата. А тоді почали імпровізувати.

Сергій Братков каже, що створення портфоліо, яким "шикарні дами" з модельного агентства могли б лише обуритися — для Олександри стало не просто розвагою.

— Це, можливо, допомогло їй зрозуміти, що дівчатам не варто мріяти про те, щоби продавати свою красу. А моделлю вона так і не стала. Переїхала до Києва, працює дизайнеркою. Думаю, вона цілком щаслива й зараз дивиться на ці фотографії з усмішкою.

Виставка "Саша" в галереї "Воздвиженська артсхаус" триватиме до 26 червня. Вхід вільний.

Зараз ви читаєте новину «"Дівчині вже виповнилося 18 років. Усе було законно"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі