вівторок, 26 жовтня 2010 05:45

Депардьє і Литвинова відкрили "Молодість"

Автор: фото: РНL
  Російський актор і режисер Володимир Меньшов (ліворуч) обіймається з французьким актором Жераром Депардьє
Російський актор і режисер Володимир Меньшов (ліворуч) обіймається з французьким актором Жераром Депардьє

23 жовтня у Національній опері відкрився 40-й кінофестиваль "Молодість". На відкриття приїхали французькі актори Софі Марсо та її громадянський чоловік Крістофер Ламберт, російський режисер Володимир Меньшов. Церемонію відкриття вів 61-річний Жерар Депардьє та Рената Литвинова, 43 роки.

О 17. 00 біля театру двоє чоловіків розстеляють 15-метрову червону доріжку. Краї приклеюють до асфальту скотчем, щоб ніхто з гостей не перечепився. Першим доріжкою піднімається директор фестивалю 60-річний Андрій Халпахчі. Підходить до дверей, але вони зачинені.

— Гості під'їжджають, а вони ще двері не відчинили, — стукає у двері, заглядає всередину через скло. За хвилину охоронець відчиняє двері. — І чого я повинен перед камерами червоніти? — запитує його Халпахчі. Той стенає плечима.

Директор фестивалю здає речі до гардероба. Виходить зустрічати гостей.

— Цього року повноправним організатором фестивалю є Міністерство культури. Воно дало півтора мільйона гривень, а мерія допомогла з рекламою. Якщо держава і можновладці помітять і підтримають обдаровану кінематографічну молодь, невдовзі ми станемо свідками нової хвилі вітчизняного кіно, — додає Халпахчі.

На фестивалі покажуть 350 фільмів у 25 програмах. До конкурсу потрапили шість українських стрічок — дві студентські, три короткометражні і повнометражний фільм Сергія Лозниці "Щастя моє".

Почесним президентом фестивалю залишився Віктор Ющенко. Він прийшов разом з дружиною Катериною. Їх супроводжують двоє охоронців у темних костюмах. Катерина Михайлівна тримає пальто на руці.

— "Молодість" — єдина площадка для українського кінематографа та актора. Лише тут вони можуть продемонструвати свої здібності й отримати їх оцінку, — каже 56-річний Віктор Ющенко, колишній глава держави. На ньому чорний костюм, червоні хустинка й краватка. — Держава повинна відчути, що через кіно можна робити велику національну, а потім державну справу.

Зі сріблястого "мерседесу" виходить Володимир Меньшов, 71 рік. Він кульгає на праву ногу, сходами піднімається повільно:

— Старость не радость. До Києва приїхав сам. Дружина Віра залишилася у Москві. В неї зараз репетиції у театрі. Раніше мав стимул, щоб знімати кіно, а тепер його втратив. Коли думав про фільм, уявляв собі повний зал глядачів, які разом зі мною думають, переживають, сміються, радіють. Керування цим залом було для мене стимулом. Зараз у кіно приходять підлітки — потусуватися, поговорити, випити кока-коли. Люди після 30-ти в кіно майже не ходять.

Француз Жерар Депардьє приїхав одним з останніх. Він у м'ятій краватці, сорочка — поверх штанів. У нього помітно погладшали живіт і ноги. Він спирається на палицю. У середині липня актор потрапив в аварію на мотоциклі.

— Через травму не міг приїхати на Одеський кінофестиваль. Тільки-но став на ноги, одразу прилетів, щоб реабілітуватися перед українськими глядачами. Доки лікувався, трохи погладшав, — розповідає.

Фестиваль відкрила стрічка французького режисера Алена Монне "Картагена". Головні ролі виконали 43-річна Софі Марсо та Крістофер Ламберт, 53 роки. За сюжетом, колишній боксер доглядає паралізовану жінку. Між ними виникають романтичні стосунки.

— За основу фільму взяли новелу американського письменника Еріка Холдера "Людина, яка стоїть біля ліжка", — каже Ален Монне. — Знімали у колумбійському місті Картаґена, бо якраз там відбуваються події. У цій стрічці кохання виходить за межі фізичних стосунків — проявляється в багатьох майже невловимих речах, поглядах, жестах.

Фільм знімали понад рік.

— Мені довелося багато працювати над собою, бо ця роль була складною психологічно, — говорить Софі Марсо. — Моя героїня повністю паралізована, а я звикла багато жестикулювати і рухатися. Емоції потрібно було передавати лише за допомогою лицьових м'язів.

— Раніше люди ходили до кінотеатрів, щоб подивитися на акторів, а зараз їх цікавить сам фільм, — додає Крістофер Ламберт. — От, наприклад, стрічка "Аватар" мала величезний успіх. Там немає жодного видатного актора. Є певна подія і синтетичні персонажі, але людям подобалося на це дивитися.

Марсо та Ламберт приїхали до Києва на два дні.

Закриватиме фестиваль фільм американця Вуді Аллена "Ти зустрінеш високого незнайомця". Його покажуть 31 жовтня у кінотеатрі "Київ". Тоді назвуть і переможців. Володар гран-прі отримає $10 тис.

Зараз ви читаєте новину «Депардьє і Литвинова відкрили "Молодість"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі