середа, 22 серпня 2007 18:20

Давид Черкаський знімає мультфільм про піратів

Автор: фото: Степан Рудик
  Давид Черкаський каже, що його запрошували до Москви, але з Києва він їхати не хоче
Давид Черкаський каже, що його запрошували до Москви, але з Києва він їхати не хоче

23 серпня київському мультиплікатору Давидові Черкаському виповнюється 75 років.

— Насправді ювілей я святкував торік, — пояснює Давид Черкаський. Спілкуємося російською. — Перед війною мода була записувати хлопчиків на рік пізніше. Може, щоб до армії рано не йти.

Сідаємо на лавочку в парку на вулиці Костельній. Черкаський показує на будинок N8.

— Там син художника Радни Сахалтуєва Адріан відкрив анімаційну студію. Розкрутилися, рекламу для "Живчика" роблять. Незабаром за ігрові фільми візьмуться.

А ви щось нове робите?

— Із Сахалтуєвим намалювали героїв для московського мультсеріалу "Зоряні рятівники". Я — художній керівник проекту. Стежу, щоб вони в Москві ні на крок не відійшли від сценарію. Ідіотська посада.

"Зоряних рятівників" створюють за мотивами незакінченого фільму Черкаського про піратів "Скажені макарони". У ньому режисер поєднав гру акторів і мальованих персонажів.

— 1992-го там знімалися Армен Джигарханян, Олександр Філіпенко, Мамука Кікілашвілі та Семен Фарада. Лишалося промалювати персонажів, але закінчилися гроші. Не все мене задовольняє. Наприклад, Рим, який знімали в Лівадійському палаці, міг бути яскравішим. Все одно планую його використати. Називатиметься фільм "Діамант Клеопатри".

Американці викупили в мене права на "Острів скарбів"

До Москви на постійну роботу не запрошують?

— Колись на "Союзмультфільм" запрошували. Але навіщо з Києва їхати? З Москви самі до мене навідаються. Нещодавно приїхав хлопець, який хоче робити мультик "Старий Хоттабич". Я йому вималював сценарій та героїв. Не заплативши грошей, він зник. Але судитися не буду.

Ваша дружина Наталя Марченкова — мультиплікатор. Вона щось знімає?

— Наталя на держзамовлення мала робити повнометражку про козаків, диявола та відьом. Але все заглухло, бо гроші пішли на вибори.

Скільки коштують зйомки хорошого мультфільму?

— Мільйони зо два доларів, — припускає Черкаський. — А краще — п"ять. В Америці може і 100 мільйонів бути. Мені колись зателефонував продюсер зі Штатів. Запитав, за скільки я створив свій "Острів скарбів". Коли я сказав про 200 тисяч ще радянських карбованців, він знітився. Американці викупили в мене права на "Острів скарбів", дублювали його англійською, вирізали епізоди з живими акторами та написали свою музику. Я його в Інтернеті бачив. Гірше, ніж у мене було.

У якому стані українська анімація нині?

— Пластилінові мультики Степана Коваля — це просто здорово. А державна студія потихеньку помирає. У Херсоні якийсь хлопчик робить гарну тривимірну графіку. Таку техніку я не дуже люблю. Це модно, але дорого. Деякі аніматори виїхали за кордон. Сергій Кушнерьов на якомусь заводі працював, потім влаштувався на "Київнаукфільм". А тепер його на американську студію Волта Діснея переманили.

Авторські гонорари отримуєте?

— Мої фільми щодня по якомусь телеканалу крутять. Але грошей не платять. Не заплатив і "Кіндер-сюрприз" за те, що наших героїв у своїх яйцях використав.

Перед виборами стають модними політичні мультики. Вам таке пропонували робити?

— Я роблю передвиборні ролики для Партії зелених. Це ж нормальні люди.

1932, 23 серпня — Давид Черкаський народився в м. Шпола на Черкащині в родині заступника наркома юстиції України
1955 — після Київського інженерно-будівельного інституту працює в "Проектстальконструкції"
1959 — влаштовується мультиплікатором на "Київнаукфільм"
1964 — зняв перший фільм "Таємниця чорного короля", премія за кращий дебют на фестивалі в Бухаресті (Румунія)
1977 — одружився з мультиплікаторкою Наталею Марченковою; 1986-го з нею розлучився, але досі живуть разом
1978 — народився син Олександр, телережисер
1992 — закінчилися гроші на фільм "Скажені макарони"
2007 — ілюстрував книгу Олександра Меламуда "Не камасутра"
Зняв мультфільми "Пригоди капітана Врунгеля", "Острів Скарбів", "Лікар Айболить"

Зараз ви читаєте новину «Давид Черкаський знімає мультфільм про піратів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі