Ексклюзиви
четвер, 13 лютого 2020 06:25

"ДахаБраха" обурила академічних музикантів

Автор: 112.UA
  Киянка Даніела Заюшкіна має освіту диригента. 2007-го заснувала гурт ”Вів’єн Морт”. Цьогоріч її номінували на Шевченківську премію
Киянка Даніела Заюшкіна має освіту диригента. 2007-го заснувала гурт ”Вів’єн Морт”. Цьогоріч її номінували на Шевченківську премію

Фіналісти Шевченківської премії в номінації "Музика" викликали обурення серед академічних музикантів. На нагороду не претендує жоден із їхніх колег.

— Є офіційні умови, за якими обирають лауреатів. Одна з них — часові рамки, — каже музикознавиця, член Шевченківського комітету Любов Морозова, 38 років.

— Твір має бути написаний протягом останніх п'яти років. Найбільше обурення викликав той факт, що комісія не допустила до другого туру твір Леоніда Грабовського. Написаний 1968-го. 1976 року перетворився на симфонію-легенду, а 2016-го його редакцію виконали і подали на премію. Олександра Козаренка цьогоріч подали двічі, як виконавця та композитора. Твори автор написав ще у 1990-ті, тому до них теж додали позначку "редакція". Це не відповідає умовам премії і ставить морально-етичні запитання до Київської організації Національної спілки композиторів України. Так схитрували.

Шевченківську премію вручають не лише за поступ у класичній музиці.

Лауреатами свого часу ставали Володимир Івасюк, Ніна Матвієнко, гурт "Піккардійська Терція" і ще кілька музикантів, які не належать до академічного жанру.

На Шевченківську премію цього року претендують етногурт "ДахаБраха" з альбомом "Шлях" та платівка "Досвід" групи "Вів'єн Морт".

— Перші зуміли актуалізувати український фольклор та популяризувати його за кордоном, — розповідає Морозова. — Музика "ДахаБраха" — феномен, який іде від традиційної автентичної музики. Коли ми говоримо про українські колективи, зокрема ансамбль Вірського або хор Вірьовки, це штучний професійний варіант, створений радянськими часами. Повністю сконструйований комуністичною імпе­рією продукт, аналога якому нема в народній творчості.

А у "Вів'єн Морт" важлива не лише музика. Окрім вокальних даних, академічної освіти, якості музичних творів гурту, вірші Даніели Заюшкіної знаходять відгук у суспільстві. Їх добре знає та співає українська молодь.

Зараз ви читаєте новину «"ДахаБраха" обурила академічних музикантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути