вівторок, 14 серпня 2007 16:59

Цукровий завод перетворять на арт-центр

Автор: фото: Богдан Логвиненко
  Московський архітектор Владислав Кірпічов на фестивалі ”Арх-Шаргород” попросив місцевих дітей придумати собі одяг із паперу. Пояснив, що так у малюків розвивається художнє мислення
Московський архітектор Владислав Кірпічов на фестивалі ”Арх-Шаргород” попросив місцевих дітей придумати собі одяг із паперу. Пояснив, що так у малюків розвивається художнє мислення

У райцентрі Шаргород на Вінниччині закінчився ІІ фестиваль сучасного мистецтва. Цього року його перейменували з "Арт-Шаргороду" на "Арх-Шаргород". Адже торік там збиралися художники, а нині до містечка приїхали 74 архітектори з України, Росії, Австрії, Ізраїлю та США.

Вони розробляли план реконструкції недіючого цукрового заводу та історичних пам"яток міста. Організував фестиваль 53-річний уродженець Шаргорода бізнесмен Олександр Погорєльський. Він вкладе в майбутній арт-центр гроші.

Погорєльський живе в Москві, але народився в Шаргороді. Місяць тому за 400 тис. грн викупив місцевий цукровий завод площею 2 га. Також придбав гуртожиток поблизу центрального кладовища. Хоче зробити готель для студентів-іноземців, які приїжджатимуть на мистецькі студії.

— Коли мені було 17 років, виїхав з України до Москви, — каже Погорєльський. — Там маю фірму, продаю нерухомість. 2003-го вирішив, що життя нецікаве. Гроші є, треба зробити щось для України, бо я тут народився. Приїхав у Шаргород і дізнався, що кілька років тому бізнесмени з Дніпродзержинська викупили цукровий завод за 700 тисяч гривень з умовою погасити борги. А самі вирізали всю техніку й здали в брухт за п"ять мільйонів доларів. Я купив його на біржі вже знищеним. Перетворю на арт-центр і влаштую туристичний маршрут Київ—Шаргород. Щоб моє місто стало туристичним центром Поділля, як Умань та Бердичів.

Для учасників фестивалю орендували спортивну залу місцевої школи. Підлогу застелили клейонкою. На довгий стіл поставили комп"ютери. На них архітектори створювали проекти реконструкції міста. За роботу вони не отримали грошей. Ночували в кількох готелях та по хатах у людей.

— Торік у місті не було жодного готелю, — каже "ГПУ" міський голова Шаргорода 54-річний Тимофій Жмурко. — А цього року почали будувати дороги й готелі. З"явилося багато туристів.

Архітектор із Чорногорії збирав сміття поблизу місцевого кладовища

Півроку тому, коли закладали фундамент готелю, на цьому місці знайшли двоярусні підземні катакомби — підземні ходи, які кілька століть тому з"єднували будинки між собою. Нині там ходити небезпечно через обвали. Але Погорєльський обіцяє відреставрувати і їх. А тоді планує водити ними туристів.

Московський архітектор Владислав Кірпічов на вулиці перед спортзалом зібрав десятків з чотири шаргородських дітей. Вони вирізали з паперу одяг. Архітектор знімав це на камеру для свого фільму про фестиваль.

— Так у дітей розвивається художнє мислення, — пояснює Кірпічов.

Філіп Піщик із Чорногорії збирав із дітьми сміття поблизу місцевого кладовища. Скотчем і монтажною пінкою вони зліпили з непотребу велику кулю. Філіп запевняв, що так вчаться з некрасивих речей робити красиві. Останнього фестивального дня кулю кинули в місцеву річку Мурашку, й вона попливла за течією.

Відтепер архітектурний фестиваль у Шаргороді чергуватиметься з художницьким. Наступного року на Вінниччину приїдуть художники.

Зараз ви читаєте новину «Цукровий завод перетворять на арт-центр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі