середа, 04 червня 2008 17:03

Чингіза Айтматова висувають на Нобелівську премію

  Чингіз Айтматов почав друкуватися під час навчання в сільськогосподарському інституті
Чингіз Айтматов почав друкуватися під час навчання в сільськогосподарському інституті

Киргизького письменника Чингіза Айтматова, 79 років, висувають на Нобелівську премію в галузі літератури — одну із найпрестижніших світових нагород.

Подання у Нобелівський комітет робить Рада міністрів культури тюркомовних країн. Айтматов — автор роману "Плаха", повістей "Білий пароплав" та "Ранні лелеки". За першу прозову збірку "Повісті гір і степів" 1963-го письменник отримав Ленінську премію. Тричі був лауреатом Держпремії СРСР.

— Він — один із найвидатніших письменників на пострадянському просторі, — каже "ГПУ" поет Іван Драч, 71 рік. — Пише киргизькою та російською мовами, тому популярний був у Радянському Союзі. Тепер уже не так, бо в сучасній Україні брак фахових перекладачів із киргизької. На Нобелівку Айтматов цілком заслуговує, бо людина обчитана, з усіх киргизьких письменників найбільш європейська. Багато взяв від європейської літератури, особливо французів та італійців, і від російської літератури — Михайла Шолохова та Леоніда Леонова. Нагороду навряд чи отримає — політична ситуація зараз не та. Але вже саме висунення дуже почесне для письменника.

Нобелівський комітет, що визначає лауреатів премії, завжди тримає список номінантів у таємниці. Імена переможців оголосять у жовтні, кожен отримає півтора мільйона доларів.

Чингіз Айтматов за фахом зоотехнік. Працював головним редактором журналу "Иностранная литература". Із 1994-го був послом Киргизії в країнах Бенілюксу та Франції. Видав 14 книжок, які перекладені в більш ніж ста країнах світу. Останній роман "Вічна наречена" вийшов торік.

Нині письменник лікує ниркову недостатність у клініці німецького міста Нюрнберґ. Розлучений. Дружину — отоларинголога Керез Шамшибаєву — залишив після 30 років спільного життя. Письменник зраджував її з балериною Бюбюсарою Бейшеналієвою, а потім із актрисою Таттибюбю Турсунбаєвою. Син Аскар — дипломат, три роки був міністром закордонних справ Киргизстану, донька Нагіма — викладачка англійської.

Зараз ви читаєте новину «Чингіза Айтматова висувають на Нобелівську премію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі