середа, 18 квітня 2007 16:10

Черновецький скасував театральний фестиваль "Київ травневий"

Автор: фото: УНІАН
  Чеські співаки Карел Готт і Гелена Вондрачкова на закритті фестивалю ”Київ травневий-2006” у столичній опері
Чеські співаки Карел Готт і Гелена Вондрачкова на закритті фестивалю ”Київ травневий-2006” у столичній опері

9-й театральний фестиваль "Київ травневий", що мав відбутися 1–30 травня, скасувало міське управління культури. Офіційне формулювання: "у зв"язку з політичною обстановкою".

— Подивіться, що робиться на столичних вулицях, — пояснює "ГПУ"  Валентина Ліпінська із управління. — Уявіть, приїхали із 16 країн театри. Пішли гуляти на Хрещатик. А там під прапорами різні люди стоять. Когось образять, когось поб"ють. Фестиваль можна й наступного року провести. У бюджеті на нього було 500 тис. грн. На них завжди знайдеться якийсь цікавий проект.

— Цього року мав приїхати швейцарський театр "Мело", — розповідає 53-річний художній керівник фестивалю Олексій Кужельний. У його кабінеті купою лежать надруковані жовті буклети "Києва травневого-2007". — Валкський міський театр із Латвії, корейська група "Лім". Усі вони купили квитки до Києва. Грошей їм ніхто не відшкодує. Театр імені Лєнсовета теж забронював квитки. Дзвонили мені, реакція була гостра. Довго довелося заспокоювати.

Кужельний зауважує, що торік у Франції теж були мітинги.

— Але у вересні театральний фестиваль у Сен-Дені провели. Та навіть якщо завтра "Київ травневий" дозволять, ми його вже не зберемо.

Люди вийдуть садити картоплю, ото й усі заворушення

— Коли мене запросили під час заворушень у Грузії на театральний фестиваль "Тбілісобо", я відмовився, — каже керівник столичного Театру на Подолі Віталій Малахов, 53 роки. — Не думаю, що в Києві хтось бив би конкретно німців чи білорусів. Але якщо "помаранчеві" підуть на "голубих", дістанеться усім.

Малахов говорить, що якби "Київ травневий" був його фестивалем, він діяв би жорстко.

— Чи не єдиний фестиваль у Києві, і той закрили, — обурюється актор театру імені Франка Богдан Бенюк, 49 років. — Бо якщо розпустять парламент, можливо, і міськраду розпустять. Тому вони й зляться: "Нате вам фестиваль!". Черновецький (мер столиці. — "ГПУ") робить якусь антикиївську акцію. Бояться політичних заворушень. А завагітніти вони не бояться? Чи в них уже клімакс? 1 і 2 травня люди вийдуть садити картоплю, ото й усі заворушення.

Художній керівник фестивалю говорить, що нічого не вдіє, бо "Київ травневий" фінансує міська адміністрація.

— Скаже він щось проти них, йому тут же грошей не дадуть! — говорить Бенюк.

— Боже, яка несправедливість! — додає акторка Ада Роговцева, 69 років. — Вони задушили весну в Києві!

— Яка весна! — заперечує художній керівник Театру на Лівому березі Едуард Митницький, 75 років. — Цей фестиваль давно треба закривати. Він тільки з"їдає гроші.


Басков і Петросян відмінили концерти в Україні

— Головна причина — складна й нестабільна політична ситуація в цій державі, — каже Басков. — Це негативно позначається не тільки на економіці, а й на мистецтві. Заплановані концерти я відклав, доки обстановка не нормалізується.
Із новою програмою "Тебе одной" співак мав виступити у Києві та на Східній Україні — в Харкові, Донецьку, Луганську.
У столичному палаці "Україна" "ГПУ" повідомили, що Басков, як і російський гуморист Євген Петросян, перенесли свої виступи на осінь.
— А в нас концерт Баскова не відміняли, квитки продаємо від 240 до 600 гривень, — каже заступник директора Одеської оперети. — Концерт в Одесі запланований на 27 квітня.
Сайт Баскова також підтверджує його виступи в Миколаєві та Ялті.
Микола Басков має звання народного артиста України, яке отримав 2003-го від тодішнього президента Леоніда Кучми. На останніх президентських виборах в Україні росіянин співав "за Януковича". Після Помаранчевої революції комітет виборців України звертався до уряду з проханням порушити проти співака кримінальну справу.

Зараз ви читаєте новину «Черновецький скасував театральний фестиваль "Київ травневий"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі