неділя, 29 липня 2007 17:56

Чернігівець Сергій Кримов працює літературним рабом

Таких, як 37-річний чернігівець Сергій Кримов, називають літературними рабами. Вони пишуть детективи за російських розкручених авторів. Сергій написав близько 50 романів. Його книжки виходили під 20 псевдонімами у відомому російському видавництві.

— Його назву розголошувати не можу, — зізнається чоловік. — Це одна з умов роботи.

Також не зізнається, пише книжки за Донцову чи Устинову.

— Ще будуть судитися за підрив іміджу, — пояснює.

Літературним рабом Сергій працює з 1996-го. Таку роботу йому запропонував знайомий, який видав у тому ж видавництві вже 10 детективів.

— У 12 років я написав першу фантастичну повість "Міраж", — згадує Кримов. — Її навіть зараз не треба редагувати. Відтоді писав лише фантастику. Потім знайомий сказав, що за бойовики більше платять.

Сергій написав бойовик і повіз його в московське видавництво.

— Заходить директор — типовий герой моїх романів. "Новый русский" в малиновому піджаку із золотими ґудзиками, на руці висить золотий "роллекс", стрижка — як у рекетира. Каже: "Ти написав, що головний герой їздить на крутій тачці. Так треба її назву змінити. Бо таких машин лише дві "на Москві" — у мене і Вована. Подумають, що я — прототип героя". Цей директор ще й досі живий, — дивується Кримов. — Ховається за кордоном від податкової. А його колег-бізнесменів повбивали конкуренти або влада кинула за ґрати.

Сергій пише 450 сторінок на місяць.

— Коли у видавництві помітили, що я пишу швидко і якісно, запропонували писати "під бренд". Це розкручене ім"я автора, книжки якого виходять раз на місяць. Але пише їх не сам "автор", а чотири-п"ять осіб. Складають план книги, кожен автор обирає розділ, який йому більше подобається. Потім написане віддають редактору, який об"єднає все в одну книгу. Редакторів, які можуть це майстерно зробити, є кілька в СНД. Тому уважний читач може помітити різницю в стилі написання різних розділів одної книжки.

Про свою зарплатню Сергій говорить неохоче.

— Якщо написати один-два романи на рік, жити можна. Це приблизно середня річна зарплата фахівця в українській промисловості.

Часто прототипами героїв Сергій робить знайомих.

— Кажу: "Тебе на сотій сторінці вб"ють!". Знайомий відповідає: "Добре, є прикмета — якщо тебе в книжці вб"ють, то насправді житимеш довго!". А надихають мене до написання романів пісні Миші Круга. Я з ним знайомий був.

Із 1998-го Кримов працює у російському видавництві редактором. Їм платять значно більше.

— Рукописи отримую з видавництва на електронну адресу. Цього місяця прийшло сто романів з усього СНД. Усі, крім одного, — лайно.

Кримов розказує, що сонники, книги рецептів, гадань "й іншу галіматью" пишуть секретарки видавництва за маленький гонорар.

— Хочуть бути ближчими до "письменницького кола".


Зараз ви читаєте новину «Чернігівець Сергій Кримов працює літературним рабом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі