четвер, 07 жовтня 2021 00:45

"Через карантин люди подуріли в хорошому сенсі. Книжки розкуповують"

"Через карантин люди подуріли в хорошому сенсі. Книжки розкуповують"
На книжковий фестиваль в Черкаси приїхали 105 письменників, журналістів, дизай­нерів, художників. Фото: Анна Дудченко

Четвертий книжковий фестиваль "Можна все навпаки" відбувся в Черкасах 1–3 жовтня. Захід організували в обласній філармонії.

Перший і другий поверх щільно заставлені столами із книжками. Зала від відвідувачів гуде як вулик.

— Торік на книжки витратили майже 5 тисяч гривень. Цьогоріч як вийде, — говорять дві пенсіонерки-подружки в окулярах і сірих куртках. — Багато читаємо. Подобається українська сучасна література й деякі зарубіжні письменники.

32-річна Ольга прийшла на фестиваль за атмосферою.

— Хочу подивитися на Ореста Лютого. Книжки, правда, дорогуваті, тому багато не купую. А ще цікаву авторку знайшла, — показує рукою. — Ануфрієва з собачкою. Подругу дочекаюся і підемо, мабуть, придбаємо щось у неї.

Дитяча письменниця Валентина Ануфрієва приїхала з Києва з тер'єром Басі.

— Я представляю три нові книжки: "Петро і Дракон", "Бук­воїди" і "Казки Зачарованого Лісу". Останню написала на основі листування з племінниками з Донбасу.

41 книжку продає 50-річний Андрій Кокотюха.

— Взагалі написав 86. Доки ви читаєте, Кокотюха пише, — каже письменник. — Видно, що через карантин люди наче подуріли, але в хорошому сенсі. Книжки розкуповують. Крім Черкас, останній місяць я ще був на фестивалі в Києві, Львові, Дніпрі, Фастові. До Маріуполя не поїхав, бо туди 16 годин добиратися, я збожеволію.

Черкащанка Анна із сином 12-місячним Львом на руках прийшла погортати дитячу літературу.

— Ми не вперше на фестивалі, — каже жінка. — Чоловік з роботи ще приїде і все — тримайте зарплату. Перед плануванням дитини купляли літературу про вагітність.

В одному із залів філармонії 20 людей прийшли на "Тревел-медитацію. Як об'їздити 35 країн і де знайти щастя?" письменниці й інструкторки з йоги Катерини Кулик.

— На вдиху уявляйте, що повітря блакитне, й воно заходить у центр тіла. А видихаєте — рожеве, — каже Кулик.

Відвідувачі медитують на втілення бажання. Далі активно ставлять запитання.

— Медитація підвищує чутливість, — додає Катерина Кулик. — Тіло нам часто говорить правду про те, куди нам непотрібно йти, чого нам не хочеться. Коли навчаємося слухати його, в житті починають відбуватися дива.

За 5 хв. розкуповують усі книжки, які вона привезла. Коштують по 120 грн. Одна про погляд француза на Україну, інша — про враження європейців від Китаю.

— Приїхала на один день з Києва спеціально на книжковий фестиваль, — розповідає 21-річна Валерія Колодежна, вчителька географії в християнській приватній школі. Каштанове кучеряве волосся обмотала бірюзово-рожевим шарфом. — Перейнялася атмосферою та придбала книжку про медитацію для матері. Обрати було складно. Бо видавці й письменники орієнтуються на молодь. Людині за 50 важко сприймати сучасні тренди в подачі інформації.

Худорлявий хлопець на стенді з коміксами перегортає сторінки, наводить камеру ґаджета.

— Прийшов з батьком. Він десь ходить — роздивляється, що взагалі таке, той фестиваль, — каже 24-річний Микола Максьома. — ­Нічого не придбав, бо в мене ще не прочитані книжки з інших заходів. Став перебірливим. Люблю фентезі, детективи та психологію. На фесті найбільше вразили комікси з доповненою реальністю "Нокс: шлях у невідоме". Наводиш смартфон і бачиш кімнату. Можна повністю ввійти в атмосферу книжки.

Її вартість — 200 і 300 грн залежно від якості поліграфії.

— Проілюструвала десь 15 книжок. Сучасні стають схожими на ті, на яких я росла. Це так приємно, — говорить 30-річна Ольга Курська. — Спочатку хотіла купити все. А потім зрозуміла, що в мене бюджет обмежений. Переважно беру дитячу літературу для натхнення. Людей цьогоріч менше. Але воно на краще, бо безпечніше для здоров'я. Крім того, спілкування видавців, авторів і відвідувачів виходить атмосфернішим і душевним. Мабуть, це фішка Черкаського фестивалю.

Вхід на захід був безкоштовний. Приїхали 105 письменників, журналістів, дизай­нерів, художників. За три дні фестивалю провели 100 презентацій і зустрічей.

Зараз ви читаєте новину «"Через карантин люди подуріли в хорошому сенсі. Книжки розкуповують"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі