четвер, 01 жовтня 2020 05:10

Це перша повнометражна стрічка про Кобзаря, знята за незалежності

Автор: YOUTUBE.COM
  У фільмі ”Тарас. Повернення” режисера Олександра Денисенка роль Шевченка зіграв актор столичного Молодого театру Борис Орлов. Картину про останні тижні Кобзаря на засланні знімали 2015‑го в Києві, на Одещині й в Казахстані. Прем’єра відбулася 24 вересня цьогоріч
У фільмі ”Тарас. Повернення” режисера Олександра Денисенка роль Шевченка зіграв актор столичного Молодого театру Борис Орлов. Картину про останні тижні Кобзаря на засланні знімали 2015‑го в Києві, на Одещині й в Казахстані. Прем’єра відбулася 24 вересня цьогоріч

24 вересня на 145 екранах країни вийшов фільм "Тарас. Повернення". Це перша повнометражна стрічка про Кобзаря, знята за незалежності.

Розповідає про останні тижні перебування Шевченка в засланні в Новопетровській фортеці. Влітку 1857-го поет отримує повідомлення від друзів із Петербурга, що його помилував цар Олександр II. Командування не поспішає видавати указ про звільнення. В цей час приїжджає таємний агент зі столиці, який прагне вбити Шевченка, за сюжетом.

В основі стрічки лежать два реальні факти. Це лист історика Олександра Лазаревського до Шевченка про звільнення, що приходить в середині травня 1857 року. Та від'їзд Кобзаря з Новопетровської фортеці 2 серпня.

— Весь фільм побудований на тому, що Шевченко тікає від таємного агента і йому допомагають різні люди, зокрема казахи, — розповідає режисер Олександр Денисенко, 62 роки.

— Цей період в історії Росії висвітлювали ­неправдиво. З 1836 року тривала російсько-казахська війна. Коли Тарас Григорович звідти поїхав, почалося велике повстання на Мангистау. Ми намагалися показати й історію спротиву казахського народу, ватажки якого спільно з Шевченком відстоюють цінності свободи. Картина під іншим кутом розкриває постать Кобзаря. Він співає гумористичні вірші, а ще фехтує, б'ється, скаче на конях. Намагався показати, як Шевченко оцінював цей світ, як прагнув вийти з-під впливу російщини, стати вільним. Зазвичай Тараса Григоровича ми уявляємо опасистим батьком у кожусі. Але його фотографічні портрети, які маємо, зроблені наприкінці життя, починаючи з 1858 року. В той час він уже був тяжко хворий, мав набрякле обличчя. А ось у спогадах його приятеля-офіцера прочитав, що той зустрів Шевченка в Астрахані ­худого, змученого, в подертих чоботях. Це був зовсім інший чоловік. Хотів показати Тараса жартівливим, ексцентричним, романтичним. У фільмі бачимо взаємини Шевченка з товаришами й жінками — дружиною коменданта Агатою Усковою, яка була зачарована поезією. Казашкою Катею, яка врятувала Тараса.

Шевченка зіграв актор столичного Молодого театру ­Борис Орлов. Це його перша головна роль у повнометражному фільмі. Перед зйомками за допомогою гриму перевтілювався у Тараса по 3 год.

Також у фільмі зіграли Богдан Бенюк, Юрій Шульган, Ганна Топчій. Акнієт Орінтай виконала роль казашки Каті. Композитор фільму — Мирослав ­Скорик.

Бюджет стрічки становить 44,8 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Це перша повнометражна стрічка про Кобзаря, знята за незалежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі