пʼятниця, 03 жовтня 2008 18:01

Чарльз Буковскі не знав слова "порядність"

Чарльз Буковскі належить до категорії культових "священних пияків" американської літератури. До кінця життя він так і не пристосувався до жодних правил і не прогнувся перед жодною модою. Своїми текстами письменник створив героя Генрі Чинаскі. Той проходить усі кола пекла американської повсякденності і вибирається із нього живим. Вірші, оповідання й романи Буковскі можна було визначити би, як нокаут-літературу. Безперервні сексуальні сцени, натуралістичні описи "життя на межі", жива і не обмежена цензурними рамками мова дотепер не залишає без роботи комітети із захисту суспільної моралі.

Його проза — гімн щирості й індивідуалізму, які перемагають рутину та лицемірство. Буковскі прожив життя блукальця і зумів перетворити його на незвичайну літературну пригоду. Про себе він писав: "Кожен скаже вам, що людина я не дуже порядна. Я й слова такого не знаю. У мене завжди викликали захват злодії, вигнанці, сучі діти"... Свій лаконічний, рубаний і неметафоричний стиль Буковскі окреслював так: "Мені подобається сказати те, що я мушу сказати, і відвалити".

ПРО  Чарльза Буковскі

Іноді Буковскі називають бітником, іноді — натуралістом, але писав він так, немовби був водопровідником. Слова для нього — гайки, болти і втулки, і прикрашати їх або ж описувати написане ним — усе одно, що наносити простим олівцем мітки на проіржавілу каналізаційну трубу".

Максим Нємцов, критик, перекладач

Максим Нємцов,

критик, перекладач

Зараз ви читаєте новину «Чарльз Буковскі не знав слова "порядність"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі