вівторок, 30 грудня 2008 18:09

Бортко зняв "Тараса Бульбу" за 25 мільйонів доларів
5

Катування козака в російському фільмі ”Тарас Бульба”
Фото: фото: kinopoisk.ru
Тарас Бульба — Богдан Ступка
Остап — Володимир Вдовиченков
Панночка — Магдалена Мельцаж
Мусій Шило — Михайло Боярський

Російський режисер 62-річний Володимир Бортко зняв стрічку за повістю Миколи Гоголя "Тарас Бульба". Фільмували три роки. Найбільше часу пішло на відтворення військових дій у Запорозькій Січі, коли козаки повстали проти поляків.

— "Тарас Бульба" моя остання картина, — каже Бортко. — Забрала усі мої сили. Більше знімати не хочу. Краще піти зараз, коли я на вершині — аніж коли опинюся внизу.

На роль Тараса запрошували французького актора 60-річного Жерара Депардьє. Але режисер Юрій Іллєнко погрожував заморити себе голодом, якщо Бульбу зіграє іноземець. Депардьє публічно відмовився на Московському кінофестивалі. Тараса Бульбу зіграв 67-річний Богдан Ступка.

Остапа втілив росіянин Володимир Вдовиченков, 37 років. Актор наростив собі декілька пасом волосся, щоб подовжити оселедець. Андрія грає російський актор Ігор Петренко, 31 рік. Каже, найважче далися батальні сцени:

— Під час літніх зйомок була страшенна спека. Костюми на нас із шерсті, на головах — хутряні шапки, у руках — важкі залізні шаблі, що нагріваються на сонці. Інколи я забував про це, притуляв меч до обличчя, аби охолонути, й отримував опіки.

Петербуржець Михайло Боярський, 59 років, зіграв Мусія Шила, який пропив козацьку казну. За це його прив"язали до стовпа.  Кожен козак, що проходив повз, мав вдарити Мусія палицею. Але ні в кого не піднялася рука, бо Шило врятував життя багатьом побратимам.

Євреїв у річці козаки не топитимуть

Утілити Панночку запросили 30-річну польку Магдалену Мельцаж. За сюжетом вона народжує сина від Андрія й помирає під час пологів. Рід Бульби продовжується. У Гоголя цього немає.

Бортко запевняє, що текст змінював мало, "лише пом"якшив єврейську тему".

— Сцени, коли козаки топлять євреїв у річці, не буде. Але буде Янкель, який допоміг Бульбі дістатися до Варшави на страту Остапа.

Бюджет стрічки $25 млн. Це найдорожчий телепроект у Росії.

Зараз ви читаєте новину «Бортко зняв "Тараса Бульбу" за 25 мільйонів доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі