четвер, 07 червня 2007 18:41

Борис Гребенщиков співав для Віктора Пінчука

Автор: фото: Сергій БУРКОВСЬКИЙ
  Наступного вівторка Борис Гребенщиков відкриватиме буддистський храм у Калмикії
Наступного вівторка Борис Гребенщиков відкриватиме буддистський храм у Калмикії

"Если бы я приезжал в Киев не только с концертами, то люди из других городов говорили бы: что ж ты, гад, где-то шляешься, вместо того чтобы у нас петь?", — розповідає 53-річний російський рокер Борис Гребенщиков. Цього року його групі "Акваріум" виповнюється 35 років. Ювілею і присвятили виступ у Києві.

У столицю України пітерські музиканти приїхали в неділю. Гребенщиков із дружиною Іриною жив у готелі "Україна". Того ж вечора "Акваріум" виступив у клубі "Докер Паб". Наступного дня грав на закритому концерті, який організував зять Леоніда Кучми Віктор Пінчук. Кажуть, захід проходив у центрі сучасного мистецтва "ПінчукАртЦентр". Гребенщикову начебто заплатили $6 тис.

— Знаю, що співак у Києві завжди намагається відвідати Лавру, зустрітися зі знайомими. А про закриті концерти... Не думаю, що йому буде приємно, якщо ви напишете, — сказала "ГПУ" піар-менеджер Гребенщикова.  

Третій виступ "Акваріума" відбувся в національному палаці "Україна" у середу. Квитки коштували від 50 грн, зал був переповнений. Концерт тривав дві години. На лаштунках висів двометровий піратський прапор "Веселий Роджер" — череп із кістками. Гребенщиков відповідно одягнув білу сорочку і червону, як у піратів, жилетку. Музикант жартує, що групі насправді виповнилося не 35, а 350 років. І перший концерт вони дали на піратському острові Тортуга в Карибському морі.

На концерті Гребенщиков заліз на стільця і читав власні вірші, які назвав "алхімічною поезією":

— Однажды священнику сказала невеста: "Тебя бы, с..., на мое место!".

Після двогодинного виступу зала ще 10 хв. викликала групу "на біс". "Акваріум" відіграв іще три пісні.

Наприкінці травня група виступала в Лондоні, в легендарному концертному залі "Королівський Альберт-хол". У різні роки на його сцені співали Елтон Джон, Стінґ та Пол МакКартні.

Гребенщикову начебто заплатили шість тисяч доларів

За словами Гребенщикова, виступити на цій сцені було його давньою мрією. Вхід на концерт "Акваріума" був безплатним. Але зала була заповнена лише наполовину. Виступ російського рокера в британській столиці організував індійський філософ Шрі Чинмой. Проповідник індуізму живе в США й читає лекції по всьому світу. Торік Борис Гребенщиков із дружиною Іриною відвідав семінар Шрі Чинмоя у Малайзії.

— Це був особистий подарунок гуру, — розповів "ГПУ" лідер "Акваріума".— Від нас вимагається лише добрі справи робити. От 12 червня поїдемо давати благодійний концерт у столиці Калмикії Елісті на відкритті буддистської ступи (храму. — "ГПУ").

Співак зізнався, що Віктор Ющенко запросив Шрі Чинмоя влітку відвідати Україну. І додав:

— Бачу, що зараз Ющенкові не до нього. За моїми даними, Шрі Чинмой приїде восени.

Гребенщиков працює також ведучим на радіо "Росія", щотижнево веде музичну програму "Аеростат". Торік рокера нагородили "Золотим мікрофоном" як найкращого радіодіджея країни.

— Пишу зараз у готелі цикл передач на місяць уперед. "Аеростат" можна і в Інтернеті слухати, — розповідає. І зізнається, що сам є активним користувачем всесвітньої мережі.

— Телевізор я не дивлюся. Газети про стан у країні ніякого уявлення не дають. Залишається тільки Інтернет. Півтора року тому я взяв у групу гітариста Ігоря Тімофєєва. І недавно прочитав у Інтернеті, що він — один із найкращих молодих саксофоністів Росії. Із великою джазовою кар"єрою, яку він кинув заради нас. Інтернет, — веде далі, — не замінює живого спілкування. Але багато справ легше вирішити, пославши мейл. Не треба їхати на інший кінець світу. У Росії, правда, мережа в готелях є в одному місті зі ста. Навіть у понтових готелях, де все мармуром викладено, написано, що доступ до Інтернету платний. А коли купиш карточку, з"ясовується, що він не працює. Тому мене дуже здивувало, що у звичайному київському готелі навіть для студентів Інтернет безплатний.

Зараз ви читаєте новину «Борис Гребенщиков співав для Віктора Пінчука». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі