вівторок, 13 червня 2017 06:45

Батька змусили йти вбивати під страхом тюрми

Батька змусили йти вбивати під страхом тюрми

"Не було більш справедливої війни, ніж проти радянської Росії. Це справжній хрестовий похід і я радий бути його учасником", — писав у листі старший сержант італійської армії Маріо Ріґоні-Стерн у травні 1942-го. В Другій світовій його дивізія лижників-альпійців "Трідентіна" воювала на боці нацистської Німеччини.

У своїй повісті "Сержант у снігах" Маріо Ріґоні-Стерн розповідає, як в січні 1943 року потрапив в оточення Червоної армії й два тижні відступав територією України.

Український переклад книжки вийшов у київському видавництві "Кліо".

— Усі герої повісті справжні, а події — реальні, — розповідає перекладач 45-річний Андрій Омельянюк. — Хоч фашистська Італія багато з ким воювала, в Україні ставилися до населення лояльно. Італійці допомагали нашим селянам, лікували. Українці також відчували: на боці загарбників такі самі люди. Книжка унікальна тим, що описує Другу світову з незвичного для українців боку. Італійські частини розбили на Дону. Коли хворі, обморожені в 40-градусний мороз, голодні солдати брели Слобожанським степом, місцеві рятували їх. Хтось дасть гарячу картоплину, пустить на ніч у хату. Радянська влада особливо вороже ставилася саме до італійських військових. Тих, хто вижив — катували. Після 10 років ГУЛАГу італійці поверталися. Але їх все одно могли зняти з потяга та знову запроторити в табір. Останній із них покинув СРСР 1956-го. Я познайомився з сином Маріо Ріґоні-Стерна Альберіко 2011 року. Він хотів проїхати місцями, де воював його батько.

— Батько не любив, коли його називали письменником. Вважав себе оповідачем досвіду власного й тих людей, із якими був знайомий. "Сержант у снігах" скоріше документальна проза. Батька змусили йти вбивати під страхом тюрми за дезертирство. Не питаючи, чи збігався "обов'язок перед Батьківщиною" з його власними переконаннями, — говорить син письменника Альберіко Ріґоні-Стерн.

1943-го Італія оголосила про вихід із війни. Відкликала своїх солдатів з усіх фронтів. Німці, щоб не втратити союзників, обеззброїли італійців. Запропонували воювати за Гітлера чи ставати військовополоненими. Маріо Ріґоні-Стерн 20 місяців провів у концтаборі на півночі Польщі. 1953 року "Сержант у снігах" вийшов друком в Італії. Письменник помер 2008-го. Повість видавали в 25 країнах світу.

Зараз ви читаєте новину «Батька змусили йти вбивати під страхом тюрми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі