середа, 31 жовтня 2007 16:15

Барди заробляють не більш як 50 гривень за виступ

 

"Років сім тому було більше соціально-патріотичних пісень. Тепер співають про кохання", — каже директор фестивалю авторської пісні "Срібна підкова" Андрій Кирчів, 44 роки.

28 жовтня у Львові, в Палаці культури імені Гната Хоткевича, відбувся заключний концерт фестивалю. Вхід за запрошеннями, але пускають усіх. Зала напівпорожня.

Із палацу з ціпком виходить 50-річний композитор Сергій Шишкін із міста Володимир-Волинський.

— Учора в мене було тридцять років творчої діяльності, — іде до кіоску по цигарки. — Виступав у Палаці культури Володимира-Волинського. Заробив за вечір майже тисячу доларів: запросив шістдесятьох колег і попросив скинутися по 50 гривень.

Бард купує три пачки надлегких цигарок.

— 1977-го я написав "Осінню пісню". Її виконував ансамбль "Світязь", розкрутив на цілий Союз, — прикурює. — Кабацькі лабухи співали її — не тому, що це шансон якийсь, а задля власного задоволення. Але я не заробив на цій пісні жодної копійки.

Каже, що чимало бардів виступає за кордоном.

У Швеції є вегетаріанське кафе Володимира Висоцького

— Львівський джазмен Олег Баковський тиждень тому повернувся з Англії. Записувався там із нідерландським піаністом Джуліаном Томасом. А дехто закинув музику. Мій товариш Валерій Ленартович нині займається гончарством у селі Гаразджа під Луцьком. Раніше він грав на бас-гітарі у групі "Рандеву", вони навіть на "Утренней почте" виступали. Після розпаду Союзу авторська музика нікому не була потрібна. Валера почав ліпити глечики і продавати їх. І так уже 15 років. Я написав йому таку пісню про глину! — закочує очі співак.

Концерт починається з півгодинним запізненням. Відкриває програму київський лірник Сашко Власюк, 41 рік.

— Колись на "Срібній підкові" я познайомився з майбутньою дружиною, — розповідає Сашко зі сцени. — Тоді я написав свою першу казку. Зараз я її вам переповім.

Роль козака в казці Сашка дістається львівському барду Андрієві Євтушенку, 31 рік.

— Учора подивився на конкурсантів, — каже Євтушенко "ГПУ". — Вони копіювали гурти "Кренберіз" і "Таліта Кум". Це не авторська пісня.

Каже, що часом виступає на вечірках, у школах. Але гонорари малі — до 50 гривень. Або пригощають кавою.

Бард із Тернополя Олександр Смик сидить у журі. Після виступу він сходить зі сцени з іграшковим ведмедиком у руках. Його подарували музикантові на 50-річчя, яке він відзначив минулої п"ятниці.

— Молоді виконавці думають, що хтось поставить їх на ноги. Я хотів записати в себе на студії одного хлопця з Тернополя, але він навіть не прийшов у призначений час. Авторська музика популярна у Франції, Польщі. У Швеції навіть кафе Володимира Висоцького є, вегетаріанське. Там співають пісні Володимира, перекладені шведською. А в нас її мало слухають.

На "Срібній підкові" визначили десятьох найкращих виконавців. Їхні пісні цього року випустять на дисках.

Зараз ви читаєте новину «Барди заробляють не більш як 50 гривень за виступ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі